Obłędny tort Sachera z konfiturą morelową. Rozsmakuj się w tradycyjnym cieście czekoladowym z Austrii. Rozkosznie smakuje od pierwszego kęsa

Anna Daniluk
W austriackich kawiarniach tort Sachera podawany jest z bitą śmietaną.
W austriackich kawiarniach tort Sachera podawany jest z bitą śmietaną. 123rf.com/cokemomo
Tort Sachera to obowiązkowy wypiek, który można zjeść w austriackich kawiarniach. Przez dekadę w Wiedniu trwał spór, która kawiarnia ma prawo określać tort jako oryginalny. Ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i zwieńczone polewą czekoladową to idealny przysmak do filiżanki kawy. Zobacz przepis na domowy tort Sachera.

W skrócie

Walka o prawo do używania nazwy „oryginalny” w kontekście austriackiego wypieku toczyła się w Wiedniu między kawiarnią Sacher i Demel w XIX wieku. Ostatecznie spór wygrała kawiarnia Sacher, a inne kawiarnie w Austrii i tak wypiekają bardzo podobny torcik. Ciekawostką jest, że ówczesne wiedeńskie kawiarnie można było określić klubami dla mężczyzn. Panowie spotykali się w nich na rozmowy, popijając filiżankę kawy lub paląc fajki. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową idealnie współgrał z wytrawnym smakiem kawy i zapachem tytoniu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy tort Sachera z polewą czekoladową.

W galerii możesz zobaczyć kluczowe składniki tortu Sachera i sposób podania

Tort Sachera – przepis z konfiturą morelową

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 60 procent,
  • 150 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 10 białek,
  • 3 g soli,
  • 120 g cukru z wanilią,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 80 g konfitury morelowej,
  • na wierzch: polewa czekoladowa.

Jak zrobić tort Sachera?

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Następnie w garnku o grubym dnie należy roztopić masło i zostawić do wystudzenia.
  3. Żółtka o temperaturze pokojowej należy zmiksować, a następnie dodać do nich wystudzone masło i roztopioną gorzką czekoladę.
  4. Białka jajek należy następnie ubić z solą do uzyskania sztywnej piany. Powoli należy wsypywać do nich cukier waniliowy.
  5. Następnie do masy czekoladowej z żółtkami należy powoli wmieszać ubite połowę ubitej piany.
  6. Do masy czekoladowej należy wmieszać przesianą mąkę pszenną, a następnie resztę białek.
  7. Gotową napowietrzoną masę należy przełożyć do dwóch tortownic obsypanych bułką tartą, mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Należy wykorzystać formę o średnicy 24 cm.
  8. Blaty tortu Sachera należy piec w 180° Celsjusza przez 30-45 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie konsystencję przy pomocy wykałaczki).
  9. Upieczony tort Sachera należy wyjąć i przestudzić. Jeden spód należy położyć na szerokim talerzu lub paterze posmarować wierzch konfiturą morelową, następnie położyć drugi blat i posmarować ponownie całość (wierzch i boki) warstwą konfitury.
  10. Na koniec należy oblać tort Sachera polewą czekoladową na bazie czekolady i śmietanki kremówki. W wiedeńskich kawiarniach tort Sachera często podawany jest z porcją bitej śmietany.

Twórca tortu Sachera

Tort Sachera przygotowany został po raz pierwszy Franza Sachera dla austriackiego księcia Klemensa Wenzla von Metternicha w 1832 roku. Według miejskiej legendy w restauracji, w której pracował 16-letni czeladnik Franz Sacher, zachorował szef kuchni i Franz Sacher i w jego zastępstwie uczeń sztuki kulinarnej musiał wymyślić deser, który zachwyci monarchę. Od tego czasu tortem Sachera można zajadać się w wielu kawiarniach, choć nie mogą używać nazwy tort Sachera.

W austriackich kawiarniach tort Sachera podawany jest z bitą śmietaną.

Obłędny tort Sachera z konfiturą morelową. Rozsmakuj się w t...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni