W skrócie
Walka o prawo do używania nazwy „oryginalny” w kontekście austriackiego wypieku toczyła się w Wiedniu między kawiarnią Sacher i Demel w XIX wieku. Ostatecznie spór wygrała kawiarnia Sacher, a inne kawiarnie w Austrii i tak wypiekają bardzo podobny torcik. Ciekawostką jest, że ówczesne wiedeńskie kawiarnie można było określić klubami dla mężczyzn. Panowie spotykali się w nich na rozmowy, popijając filiżankę kawy lub paląc fajki. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową idealnie współgrał z wytrawnym smakiem kawy i zapachem tytoniu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy tort Sachera z polewą czekoladową.
W galerii możesz zobaczyć kluczowe składniki tortu Sachera i sposób podania
Tort Sachera – przepis z konfiturą morelową
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 60 procent,
- 150 g masła,
- 8 żółtek,
- 10 białek,
- 3 g soli,
- 120 g cukru z wanilią,
- 150 g mąki pszennej,
- 80 g konfitury morelowej,
- na wierzch: polewa czekoladowa.
Jak zrobić tort Sachera?
Przygotowanie:
- Gorzką czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Następnie w garnku o grubym dnie należy roztopić masło i zostawić do wystudzenia.
- Żółtka o temperaturze pokojowej należy zmiksować, a następnie dodać do nich wystudzone masło i roztopioną gorzką czekoladę.
- Białka jajek należy następnie ubić z solą do uzyskania sztywnej piany. Powoli należy wsypywać do nich cukier waniliowy.
- Następnie do masy czekoladowej z żółtkami należy powoli wmieszać ubite połowę ubitej piany.
- Do masy czekoladowej należy wmieszać przesianą mąkę pszenną, a następnie resztę białek.
- Gotową napowietrzoną masę należy przełożyć do dwóch tortownic obsypanych bułką tartą, mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Należy wykorzystać formę o średnicy 24 cm.
- Blaty tortu Sachera należy piec w 180° Celsjusza przez 30-45 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie konsystencję przy pomocy wykałaczki).
- Upieczony tort Sachera należy wyjąć i przestudzić. Jeden spód należy położyć na szerokim talerzu lub paterze posmarować wierzch konfiturą morelową, następnie położyć drugi blat i posmarować ponownie całość (wierzch i boki) warstwą konfitury.
- Na koniec należy oblać tort Sachera polewą czekoladową na bazie czekolady i śmietanki kremówki. W wiedeńskich kawiarniach tort Sachera często podawany jest z porcją bitej śmietany.
Twórca tortu Sachera
Tort Sachera przygotowany został po raz pierwszy Franza Sachera dla austriackiego księcia Klemensa Wenzla von Metternicha w 1832 roku. Według miejskiej legendy w restauracji, w której pracował 16-letni czeladnik Franz Sacher, zachorował szef kuchni i Franz Sacher i w jego zastępstwie uczeń sztuki kulinarnej musiał wymyślić deser, który zachwyci monarchę. Od tego czasu tortem Sachera można zajadać się w wielu kawiarniach, choć nie mogą używać nazwy tort Sachera.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?