Szybkie lody truskawkowe na deser. Wystarczą tylko dwa składniki. Fit przebój na lato do zrobienia w każdym domu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybkie lody truskawkowe zrobicie z domowego musu owocowego lub koktajlu zamrożonego w specjalnych foremkach. W podobny sposób można przygotować lody z użyciem innych owoców.
Szybkie lody truskawkowe zrobicie z domowego musu owocowego lub koktajlu zamrożonego w specjalnych foremkach. W podobny sposób można przygotować lody z użyciem innych owoców. 123rf.com/saddako/zdjęcie ilustracyjne
Lody truskawkowe to deser, który bez problemu można zrobić w zaciszu swojej kuchni. W wersji podstawowej potrzebne są tylko dwa składniki, czyli owoce i jogurt naturalny. Po zmiksowaniu wystarczy przelać mus do foremek na lody i wstawić do lodówki. Podpowiadamy przepis na proste lody truskawkowe na patyku.

W skrócie

Tradycyjne lody truskawkowe przygotowuje się na bazie śmietanki kremówki. Można także zrobić gęste, kremowe gałki korzystając z tłustego serka mascarpone. Takie lody można przelać do pojemnika na żywność i zamrozić. W międzyczasie warto mieszać, aby masa na lody nabrała puszystości. Ten rodzaj lodów truskawkowych można podawać z wafelkami lub w pucharkach. Proponujemy wam przepis na lody truskawkowe w odchudzonej wersji i to bez użycia jajek. Wystarczy kilka składników i foremka do lodów na patyku.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki na zdrowe lody truskawkowe

Szybkie lody truskawkowe – przepis bez maszynki

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 2-3 godziny w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 160 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 5 listków bazylii.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki na zdrowe lody truskawkowe na jogurcie

Jak zrobić lody truskawkowe?

Przygotowanie:

  1. Truskawki trzeba umyć, odszypułkować i włożyć do wysokiego pojemnika.
  2. Następnie do owoców należy dolać jogurt naturalny.
  3. Do smaku trzeba dodać cukru z prawdziwą wanilią i liście bazylii.
  4. Wszystkie składniki trzeba zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę.
  5. Powstały koktajl, trzeba przelać do foremek na lody i zamknąć pokrywką lub włożyć specjalne patyczki do lodów.
  6. Lody na patyku trzeba włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny. Czas mrożenia będzie uzależniony od wysokości temperatury panującej w urządzeniu.
  7. Po tym czasie lody można ogrzać w dłoniach lub wstawić foremkę do ciepłej wody, aby można było je łatwo wyjąć.
  8. Domowe lody truskawkowe z jogurtem na patyku są gotowe do podania.

Sorbet truskawkowy

Jeżeli w kuchni akurat zabraknie wam mleka, śmietany lub jogurtu to możecie zrobić prosty sorbet truskawkowy. W tym przypadku wystarczy zblendować truskawki z odrobiną soku cytrynowego oraz cukru. Szczególnie w przypadku mało słodkich owoców. Taki mus owocowy trzeba przelać do foremek i mrozić tak samo jak w przypadku lodów truskawkowych.

Szybkie lody truskawkowe zrobicie z domowego musu owocowego lub koktajlu zamrożonego w specjalnych foremkach. W podobny sposób można przygotować lody z użyciem innych owoców.

Szybkie lody truskawkowe na deser. Wystarczą tylko dwa skład...

Zobacz także inne przepisy na lody ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni