W skrócie
Tradycyjne lody truskawkowe przygotowuje się na bazie śmietanki kremówki. Można także zrobić gęste, kremowe gałki korzystając z tłustego serka mascarpone. Takie lody można przelać do pojemnika na żywność i zamrozić. W międzyczasie warto mieszać, aby masa na lody nabrała puszystości. Ten rodzaj lodów truskawkowych można podawać z wafelkami lub w pucharkach. Proponujemy wam przepis na lody truskawkowe w odchudzonej wersji i to bez użycia jajek. Wystarczy kilka składników i foremka do lodów na patyku.
W galerii możesz zobaczyć zdrowe lody truskawkowe
Szybkie lody truskawkowe – przepis bez maszynki
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 2-3 godziny w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g truskawek,
- 160 g jogurtu naturalnego,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 5 listków bazylii.
Jak zrobić lody truskawkowe?
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, odszypułkuj i włóż do wysokiego pojemnika.
- Następnie do owoców dolej jogurt naturalny.
- Do smaku dosyp cukru z prawdziwą wanilią i dorzuć liście bazylii.
- Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.
- Powstały koktajl, przelej do foremek na lody i zamknij pokrywką.
- Możesz też użyć plastikowe kubeczki i wetknąć specjalne patyczki do lodów.
- Lody na patyku włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Czas mrożenia będzie uzależniony od wysokości temperatury panującej w urządzeniu.
- Po tym czasie lody ogrzej w dłoniach lub wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody, aby można było je łatwo wyjąć.
- Domowe lody truskawkowe z jogurtem na patyku są gotowe do podania.
Pomysł na sorbet truskawkowy
Jeżeli w kuchni akurat zabraknie ci mleka, śmietany lub jogurtu to możesz zrobić prosty sorbet truskawkowy. W tym przypadku wystarczy zblendować truskawki z odrobiną soku cytrynowego oraz cukru. Szczególnie w przypadku mało słodkich owoców. Taki mus owocowy przelej do foremek i mróź tak samo jak w przypadku lodów truskawkowych.
Zobacz także inne przepisy na lody ze Strony Kuchni:
Kulinaria
