Szybkie lody truskawkowe na deser. Wystarczą tylko dwa składniki. Fit przebój na lato do zrobienia w każdym domu

Anna Daniluk
Domowe lody truskawkowe na patyku to prosta i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci.
Domowe lody truskawkowe na patyku to prosta i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci. arinahabich/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Lody truskawkowe to deser, który bez problemu można zrobić w zaciszu swojej kuchni. W wersji podstawowej potrzebne są tylko dwa składniki, czyli owoce i jogurt naturalny. Po zmiksowaniu wystarczy przelać mus do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Podpowiadamy przepis na proste lody truskawkowe na patyku.

W skrócie

Tradycyjne lody truskawkowe przygotowuje się na bazie śmietanki kremówki. Można także zrobić gęste, kremowe gałki korzystając z tłustego serka mascarpone. Takie lody można przelać do pojemnika na żywność i zamrozić. W międzyczasie warto mieszać, aby masa na lody nabrała puszystości. Ten rodzaj lodów truskawkowych można podawać z wafelkami lub w pucharkach. Proponujemy wam przepis na lody truskawkowe w odchudzonej wersji i to bez użycia jajek. Wystarczy kilka składników i foremka do lodów na patyku.

W galerii możesz zobaczyć zdrowe lody truskawkowe

Szybkie lody truskawkowe – przepis bez maszynki

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + 2-3 godziny w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 160 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 5 listków bazylii.

Jak zrobić lody truskawkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, odszypułkuj i włóż do wysokiego pojemnika.
  2. Następnie do owoców dolej jogurt naturalny.
  3. Do smaku dosyp cukru z prawdziwą wanilią i dorzuć liście bazylii.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.
  5. Powstały koktajl, przelej do foremek na lody i zamknij pokrywką.
  6. Możesz też użyć plastikowe kubeczki i wetknąć specjalne patyczki do lodów.
  7. Lody na patyku włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Czas mrożenia będzie uzależniony od wysokości temperatury panującej w urządzeniu.
  8. Po tym czasie lody ogrzej w dłoniach lub wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody, aby można było je łatwo wyjąć.
  9. Domowe lody truskawkowe z jogurtem na patyku są gotowe do podania.

Pomysł na sorbet truskawkowy

Jeżeli w kuchni akurat zabraknie ci mleka, śmietany lub jogurtu to możesz zrobić prosty sorbet truskawkowy. W tym przypadku wystarczy zblendować truskawki z odrobiną soku cytrynowego oraz cukru. Szczególnie w przypadku mało słodkich owoców. Taki mus owocowy przelej do foremek i mróź tak samo jak w przypadku lodów truskawkowych.

Zobacz także inne przepisy na lody ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni