W skrócie:
Surówki to samo zdrowie! Zobacz w galerii polecane przepisy na surówki idealne do wiosennych obiadów. Pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do dokładnego przepisu, ze wskazówkami krok po kroku.
Polecane surówki:
- Surówka z ogórków i koperku
- Surówka z marchewki i pora
- Surówka z pora i jabłka
- Surówka z marchewki i selera
- Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka
- Surówka z kapusty pekińskiej i pomidora
- Klasyczna mizeria
Surówki z sosem winegret
Surówka to ważny dodatek do obiadu. Zapewnia nam solidną porcję witamin i błonnika, a także podkreśla smak wielu dań. Możesz przygotować np. surówkę z ogórków i koperku. Warto doprawiać ją pysznym sosem winegret z oleju roślinnego, soku cytryny oraz soli i pieprzu.
Nasza rad: sos winegret najwygodniej jest przygotować w małym słoiczku. Wystarczy wlać do niego wszystkie potrzebne składniki, zamknąć i energicznie potrząsać, aż sos zrobi się jaśniejszy i gęstszy.
Sos winegret warto doprawić także ostrą musztardą, miodem oraz ziołami np. bazylią, oregano, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdzi się on idealnie do np. surówki z pora i marchewki, a także sałatek z roszponką, sałatą rzymską czy sałatą masłową.
Zobacz także: Przepis na pyszną sałatkę z prosciutto, gruszką i roszponką. Smaku dodaje pyszny sos
Najlepsze surówki z majonezem
Pyszne surówki można przygotować także z sosem na bazie majonezu. Popularna jest m.in. surówka z pora i jabłka. Wystarczy połączyć majonez z odrobiną śmietany i zaostrzyć go musztardą. Taka surówka sprawdzi się idealnie do kotletów schabowych, mielonych czy pieczeni. Majonezem warto doprawić także surówki z kapusty pekińskiej.
Surówki z majonezem są wyraziste w smaku i sycące. Jeśli jednak zależy ci na lekkich daniach, to zastąp majonez jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Taki sos jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny, co z pewnością docenią szczególnie osoby na diecie i dbające o figurę.
Jakie zioła najlepiej pasują do surówek?
Po surówki warto sięgać jak najczęściej. Szczególnie wiosną, gdy pojawiają się młode warzywa. By smakowały jeszcze lepiej, można doprawić je świeżymi lub suszonymi ziołami.
Wyjątkowego smaku i aromatu dodadzą naszym surówkom zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich, a także świeża natka pietruszki i koperek. Doskonałym dodatkiem jest także szczypiorek i czosnek niedźwiedzi.
Zobacz także: Sałatka Cezar. Przepis na słynną sałatkę z kurczakiem, która posmakuje każdemu. Jak zrobić sos do sałatki Cezar?
7 najlepszych surówek do obiadu. Sprawdzone przepisy na pros...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?