Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Dodaj cebulę czarownic, a smak cię zachwyci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Takie masełko świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić.
Takie masełko świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Katarzyna Puczyńska
Masło czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z bagietką lub ze świeżym chlebem. Cebula czarownic to inaczej czosnek niedźwiedzi, który ma wyjątkową moc. Przyprawa ta ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Jest nie tylko zdrowa, ale także nadaje daniom wyjątkowy smak i aromat. Jak zrobić masło czosnkowe? Wypróbuj nasz przepis.

Spis treści

Jeśli chcesz urozmaicić zwykłe masło, warto przygotować masło czosnkowe. Mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na masło z czosnkiem niedźwiedzim, które cię zachwyci. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Masło czosnkowe z czosnkiem niedźwiedzim – przepis

czas przygotowywania: 5 min

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z czosnkiem niedźwiedzim.

Jeśli nie chcesz lub nie musisz ograniczać soli, możesz dodać do masełka jej szczyptę. Tak przygotowane aromatyczne masło pasuje do pieczywa, a także np. do grillowanych warzyw.

Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.

Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako roślina jadalna, lecznicza, a także ozdobna.

Czytaj także: Przepis na pesto z bazylii

Cebula czarownic w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.

Czosnek niedźwiedzi uwzględniają przepisy na m.in. na:

  • pasty kanapkowe,
  • pasty twarogowe,
  • sosy do mięs,
  • sosy na bazie śmietany lub jogurtu.

UWAGA! Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.

Materiały promocyjne partnera

źródło:lasy.gov.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie