Szatkuję kapustę, dodaję paprykę i robię prostą zalewę. Powstaje genialna surówka, która wytrzyma w słoiku kilka dni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Surówkę w zalewie możesz przechowywać w słoiku do kilku dni
Surówkę w zalewie możesz przechowywać w słoiku do kilku dni Karolina Głogowska
Przepis na surówkę z białej kapusty, który dziś proponuję, pochodzi z Węgier. W Polsce można ją czasem kupić w sklepach pod nazwą sałatka mieszana. Domowa wersja jest bardzo prosta do przygotowania i smakuje o niebo lepiej niż kupna. Warto przygotować jej więcej, włożyć do słoika i jeść przez cały tydzień.

W skrócie

To nie jest zwykła surówka z białej kapusty, ale przepis z serii zmieniających życie. Możesz przygotować ją z większej ilości składników, włożyć do słoika i jeść przez cały tydzień. Nie musisz się obawiać, że ci się znudzi. Surówka z białej kapusty, papryki i ogórka jest tak pyszna, że każdego dnia nie będziesz mógł doczekać się obiadu. Przepis pochodzi z Węgier, a w Polsce ta surówka znana jest także jako sałatka mieszana i można ją kupić w słoikach. Jeśli choć raz przygotujesz ją w domu, już nigdy nie zjesz tej ze sklepu. Sekretem jest słodko-słona zalewa, w której trzeba potrzymać warzywa. Składniki i sposób przygotowania mogą być zaskakujące, ale warto wypróbować ten przepis.

Surówka z białej kapusty do obiadu - przepis na surówkę z warzyw mieszanych

Czas przygotowania: 10 minut + dwie godziny trzymania w zalewie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • czerwona i żółta papryka,
  • cebula,
  • jeden ogórek wąż lub dwa duże gruntowe,
  • łyżka soli,
  • pęczek koperku i pietruszki.

Na zalewę:

  • dwie szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego.

Jak przygotować surówkę z białej kapusty do słoika?

  1. Poszatkowałam na paseczki kapustę, paprykę i cebulę.
  2. Ogórka pokroiłam na półplasterki.
  3. Warzywa włożyłam do miski i posypałam łyżką soli. Odstawiłam na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotowałam zalewę: dwie szklanki wody zmieszałam z cukrem i octem.
  5. Odcisnęłam warzywa z soli i wody, po czym zalałam je zalewą.
  6. Część warzyw można zapakować do słoików, zalać zalewą i przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Im dłużej stoją, tym są smaczniejsze.
  7. Część surówki do obiadu trzymałam w zalewie dwie godziny. Gotową porcję posypałam pietruszką i koperkiem.
  8. Surówka mieszana wspaniale smakuje z ziemniakami i kotletami, gulaszem i wieloma innymi mięsami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.