Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
511 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Perfekcyjne bitki wieprzowe na obiad. Z tego przepisu mięso wychodzi kruchutkie
Bitki wieprzowe to niezawodny pomysł na tradycyjny obiad. Jeśli nigdy nie robiłeś bitek z obawy, że mięso wyjdzie twarde, koniecznie sprawdź nasz przepis....
Ta sałatka z ogórków kiszonych i buraczków to smakowy hit. Zrobisz ją bardzo łatwo
Moja sałatka z ogórków kiszonych i buraczków jest tak dobra, że na samą myśl cieknie mi ślinka. Na szczęście jest także bardzo łatwa do wykonania. Zrobisz ją w...
HIT DNIA
Szybki placek z malinami na deser i do kawy. Z tym ciastem poradzi sobie każdy
Szybki placek z malinami to puszyste i bardzo aromatyczne ciasto, które zrobisz dosłownie w dziesięć minut. Reszta to po prostu pieczenie, podczas którego w...
Zapiekanka z dynią poleca się na sycący obiad. Rodzina pokocha to danie
Dynia to wspaniałe warzywo, które późnym latem i przez całą jesień warto wykorzystywać w kuchni. Jest na tyle wszechstronne, że można robić z niej zupy,...
Polacy kochają surówki z tym warzywem. Eksperci: niedługo zniknie
Światowe media właśnie zelektryzowała informacja o tym, że uprawy jednego z najpopularniejszych warzyw mogą zniknąć z powierzchni ziemi. A przynajmniej z...
HIT DNIA
Idealne buraczki na zimno do obiadu. Poznaj tradycyjny przepis
Buraczki na zimno to pyszny i tradycyjny dodatek do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, schabowego oraz mięs pieczonych. Ich przygotowanie nie jest trudno, a...
Niezawodne zrazy na obiad. Mamy sposób na delikatne mięso
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku...
Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Znika do ostatniego okruszka
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to pyszny wypiek na koniec lata. Polecam sprawdzony przepis z dodatkiem owoców, który z pewnością zasmakuje każdemu. Całość...
HIT DNIA
Ekspresowe roladki z cukinii to pyszna i szybka przekąska. Palce lizać!
Pyszne roladki z cukinii to świetny pomysł na przekąskę na imprezę lub dodatek do obiadu. Zrobisz je w dwadzieścia minut i wcale się przy tym nie napracujesz....
Placki twarogowe z jabłkami. Smak sernika i jabłecznika w jednym!
Placuszki twarogowe z jabłkami to mój ulubiony przysmak na deser. Ich smak łączy w sobie dwa pyszne ciasta, czyli sernik i jabłecznik. Placuszki są tak...