Rewelacyjna sałatka gyros wciąż na topie. Najlepsza na imprezy i na grilla. Wypróbuj tradycyjny przepis na warstwową sałatkę z kurczakiem

Pyszna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka gyros. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka gyros. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sałatka gyros to wciąż numer jeden na każdej imprezie, pikniku czy podczas grillowania ze znajomymi. Warstwowa sałatka gyros pięknie prezentuje się na stole i oczywiście świetnie smakuje. Do tego jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Z pewnością zachwycisz tym przysmakiem swoich gości. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na sałatkę gyros z kurczakiem.

Na skróty

Najlepsza sałatka na imprezę

Sałatka gyros to prawdziwy imprezowy hit. Nie tylko świetnie smakuje, ale pięknie wygląda. Kolorowe warstwy sałatki tworzą warzywa i kawałki podsmażonego kurczaka doprawionego mieszanką przypraw gyros. Jest sycąca, delikatnie chrupiąca i wyrazista w smaku. Najlepiej przygotować ją w dużej, przezroczystej misce, żeby wyeksponować warstwy. Będzie wyglądać bardzo apetycznie i z pewnością zasmakuje wszystkim. Jeśli jednak nie lubisz warstwowych sałatek, to po prosty wymieszaj wszystkie składniki przed podaniem. Pożywna i kolorowa sałatka z gyrosem doskonale sprawdzi się podczas imprez oraz grillowania.

Sałatka gyros - przepis tradycyjny

czas przygotowania: 20 minut
porcja na 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska (mała lub pół dużej),
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 pomidory,
  • ok. 8 ogórków konserwowych,
  • kukurydza w puszce, ok. 300 g,
  • 8 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1,5 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić warstwową sałatkę gyros z kurczakiem?

  1. Filety z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
  2. Posypałam kurczaka przyprawą gyros i polałam sosem sojowym. Wymieszałam
  3. Umyłam i osuszyłam wszystkie warzywa.
  4. Cebulę pokroiłam w piórka.
  5. Kapustę pekińską posiekałam.
  6. Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam kurczaka na złoty kolor. Przełożyłam go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Pokroiłam ogórki i odcedziłam kukurydzę.
  8. Pomidory pokroiłam na małe kawałki.
  9. W misce układałam kolejno: kurczaka, rozsmarowałam na nim 2 łyżki ketchupu, ogórka, cebulę, rozsmarowałam 4 łyżki majonezu, pomidora, kukurydzę, rozsmarowałam 4 łyżki majonezu, kapustę pekińską. Gotowe!
Pyszna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka gyros. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Rewelacyjna sałatka gyros wciąż na topie. Najlepsza na impre...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jarek
Od alt robię ją jak wpadają do nas znajomi z perełką. Wszyscy zachwalają i znika ze stołu jako pierwsza
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni