Zrób teraz ciasto na piernik staropolski, a zyskasz aromatyczny wypiek na święta. Oto przepis na ciasto dojrzewające. Sekret tkwi w mące

Anna Daniluk
Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno być przygotowane minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Im dłuższy czas fermentacji, tym ciasto będzie smaczniejsze.
Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno być przygotowane minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Im dłuższy czas fermentacji, tym ciasto będzie smaczniejsze. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Zrobienie piernika staropolskiego wymaga skrupulatnego zaplanowania i cierpliwości. Należy cierpliwie czekać, aż pod wpływem fermentacji ciasto zacznie być plastyczne, a aromaty przypraw zaczną się uwalniać i mieszać. Ciasto na piernik dojrzewający należy przygotować minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Wtedy jest najbardziej aromatyczne. Zobacz przepis na świąteczny piernik staropolski.

W skrócie

Piernik dojrzewający z mąki żytniej będzie najsmaczniejszy, gdy zrobisz go minimalnie na 21 dni przed pieczeniem, choć najlepszy będzie z ciasta przygotowanego 6 tygodni przed planowanym pieczeniem. Po upieczeniu, przełóż go powidłami śliwkowymi i odstaw na przynajmniej 3 dni, zanim zostanie udekorowany polewą czekoladową lub lukrem. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjny piernik staropolski.

Piernik staropolski – przepis na Boże Narodzenie

Czas przygotowania: 20 minut + 6 tygodni fermentacji + odstawienie na 1-3 dni po upieczeniu ciasta,
Liczba porcji: 15-20 kawałków.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 460 g mąki żytniej,
  • 520 g mąki pszennej,
  • 320 g miodu,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 5 g sody oczyszczonej.

Czytaj także: Aromatyczny piernik z dynią jak z PRL-u. Ten przepis królował na stołach jesienią

Do przełożenia i ozdobienia:

Jak zrobić piernik staropolski?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na piernik dojrzewający należy umieścić w dużej misce i dokładnie wyrobić.
  2. Następnie należy przykryć czystą ściereczką kuchenną i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 tygodnie. Ważne, aby nie narażać ciasta na bezpośrednie działanie źródeł ciepła, np.: kaloryfera, piecyka czy kominka.
  3. Po tym czasie ciasto na piernik staropolski należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na trzy części. Z każdej części trzeba rozwałkować prostokątne ciasto o grubości 1 centymetra.
  4. Tak przygotowane blaty należy przełożyć na blaszki wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką. Blaty na piernik należy piec w temp. 180° Celsjusza, aż będą lekko odstawać od formy i staną się zarumienione. Potrwa to około 20 minut.
  5. Po upieczeniu piernik staropolski należy od razu przełożyć powidłami śliwkowymi, obciążyć deską kuchenną i zostawić na 1-3 dni.
  6. Kolejnego dnia można przygotować lukier kakaowy i polać powoli i równomiernie piernik dojrzewający. Zamiast lukru kakaowego można skorzystać z roztopionej czekolady. Wierzch piernika staropolskiego można ozdobić orzechami włoskimi.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaka mąka do piernika staropolskiego?

Tradycyjnie do piernika staropolskiego używa się mąki żytniej typ 720 i mąki pszennej typ 500. Dzięki temu połączeniu wraz z przyprawami korzennymi piernik nabiera lekko karmelowego aromatu, przełamanego pikantnym smakiem przypraw. Mąka żytnia nadaje się do długiej fermentacji ciasta, które z czasem tylko zyskuje na wyjątkowej, zwartej konsystencji.

Czym przełożyć piernik staropolski?

Domowy piernik staropolski najczęściej jest przekładany dobrej jakości powidłami śliwkowymi. Czasem przełamuje się ten tradycyjny składnik, eksperymentując z konfiturą wiśniową, masą orzechową albo marcepanem. Niektóre gospodynie domowe robią jedną warstwę z masy z orzechów włoskich, a drugą – z powideł. Piernik można także ozdobić domowym lukrem królewskim.

Jak przechowywać piernik staropolski?

Tradycyjnie piernik staropolski po upieczeniu można przechowywać w lodówce lub chłodnej spiżarni. Piernik dojrzewający można też trzymać w przydomowym garażu, jeśli nie ma w nim obcych zapachów. Każda z tych metod sprawi, że ciasto na Boże Narodzenie będzie smakować wybornie.

Przyprawa do piernika

Zachęcamy do szukania w sklepach wysokiej jakości przyprawy do piernika. W gotowych produktach należy unikać dodatku mąki pszennej i cukru. Najlepszym wyjściem jest jednak własnoręcznie przygotowanie przyprawy do piernika staropolskiego. Wystarczy wymieszać po 1 łyżeczce:

  • mielonych goździków,
  • mielonego cynamonu,
  • świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • mielonego imbiru,
  • ziela angielskiego.

Można także zmieniać proporcje składników według własnego upodobania. Odważnym smakoszom polecamy też dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, który nadaje piernikom pożądanej pikanterii. W końcu „pierny” oznacza po prostu pieprzny.

Zobacz także: Ile wcześniej można ugotować potrawy świąteczne? Planowanie Wigilii nigdy nie było prostsze

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewa
Ja ostatnio zakochałam się w wypiekach z mąki migdałowej dzięki https://piekarniakieltyka.pl/sklepnew/ i chyba tegorocznego piernika też na niej zrobię.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni