W skrócie
Tradycyjne pierniki to korzenne, miodowe ciasteczka, które po upieczeniu wymagają zwykle leżakowania, tzn. są twarde i potrzebują kilku dni, by zmięknąć i nadawać się do zjedzenia. Ich pieczenie warto zaplanować na minimum tydzień przed świętami Bożego Narodzenia. Jeśli jednak święta tuż tuż, a Ty masz na nie ochotę, to nic straconego! Mamy dla Ciebie rewelacyjny i sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pierniczków świątecznych
Pierniki świąteczne — przepis na ciastka
Liczba porcji: około 120 małych pierniczków
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 8 łyżek płynnego miodu,
- 200 g cukru, można użyć także ciemnego cukru muscovado,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- lukier do ozdoby ( cukier puder i sok z cytryny),
- opcjonalnie można kupić dekoracje cukiernicze np. złote i srebrne waflowe kuleczki.
Zobacz także: Piernik z powidłami. Przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami. Możesz go zrobić nawet tydzień przed świętami
Jak zrobić pierniczki świąteczne?
Przygotowanie
- Zacznij od przesiania mąki na stolnice. Dodaj masło i posiekaj nożem.
- Dodaj pozostałe składniki, czyli jajka, miód, przyprawy do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli i zagnieć ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
- Porcje ciasta rozwałkuj i wycinaj ulubione kształty.
- Piecz pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 12 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Wystudzone udekoruj wedle uznania. Gotowe.
Lukier do dekoracji pierniczków
Pierniczki najłatwiej udekorować lukrem - utrzyj ok. szklankę cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Gęstszym lukrem możesz zrobić wzorki, jeśli chcesz posmarować pierniczki równą warstwą zrób lukier nieco rzadszy dodając 1 łyżeczkę wrzątku. Zamiast lukru można wykorzystać też polewę czekoladową.
Zobacz także: Jak zrobić lukier królewski? Przepis na prosty dodatek do wypieków. Potrzeba tylko 4 składników
Przyprawy do pierników
Pierniki z naszego przepisu robi się bardzo prosto i szybko, ciasto nie jest twarde, łatwo je wałkować i wycinać kształty. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie i nieco kruche, a w domu pięknie pachnie korzennymi przyprawami. Do wykonania pierniczków świątecznych możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do piernika lub zrobić własną. Wystarczy w słoiczku wymieszać:
- cynamon,
- imbir,
- czarny pieprz,
- kardamon,
- gałkę muszkatołową,
- goździki,
- anyż gwiaździsty,
- ziele angielskie.
Sprawdź także: Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?