Jak zrobić lukier królewski? Przepis na prosty dodatek do wypieków. Potrzeba tylko 4 składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy lukier królewski przyda się do ozdabiania świątecznych wypieków lub urodzinowych tortów.
Domowy lukier królewski przyda się do ozdabiania świątecznych wypieków lub urodzinowych tortów. 123rf.com/yatomo/zdjęcie ilustracyjne
Lukier królewski to tradycyjna dekoracja wykorzystywana do ozdabiania pierniczków i ciastek. Charakteryzuje się większą trwałością niż zwykły lukier i można nim łączyć różne elementy np.: domku z piernika. Zobacz przepis na domowy lukier królewski.

W skrócie

Domowy lukier królewski można użyć do ozdabiania tortów, ciastek, pierniczków i pierników staropolskich. Do przygotowania lukru królewskiego wykorzystuje się białko z jajka, więc nie jest to przepis wegański. Jeśli chcecie przygotować biały lukier bez białka, to w tym przepisie zamieńcie białko jajka na aquafabę, czyli płyn z ciecierzycy. Aquafaba znajduje się w puszce lub słoiku z ciecierzycą albo w wodzie po gotowaniu grochu. Zobacz przepis na trwały lukier królewski.

Lukier królewski – przepis z białkiem

Składniki:

  • 250 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 1 białko jajka.

Jak zrobić lukier do pierników?

Przygotowanie:

  1. Cukier puder trzeba przesiać do misy robota elektrycznego i dodać lekko ubite białko ze średniej wielkości jajka.
  2. Następnie należy dodać do cukru pudru sok z cytryny i wodę. Składniki należy mieszać na niskich obrotach przez około 2 minuty, aż uzyskają gładką konsystencję.
  3. Gotowy lukier powinien być gęsty, matowy i być na tyle płynny, aby można było go rozsmarowywać lub nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego.

Jak nakładać lukier królewski na ciasto?

Jeśli nie macie w kuchni rękawa cukierniczego, to możecie zrobić go przy użyciu papieru do pieczenia. Wystarczy zwinąć ciasny stożek z pergaminu, odcinając czubek nożyczkami. Drugą metodą na domowy rękaw cukierniczy jest wykorzystanie woreczka foliowego. Każdy rękaw cukierniczy, profesjonalny czy domowy, należy wypełniać lukrem do połowy, aby ułatwić sobie ściśnięcie go i robienie okolicznościowych wzorków. Lukier królewski przyda się także do ozdobienia domku z piernika.

Ile można przechowywać lukier?

Domowy lukier królewski należy wykorzystać w ciągu tygodnia. Zrobiony lukier należy przechowywać w lodówce przykryty folią spożywczą lub w pojemniku do przechowywania żywności z pokrywką. Nadmiar lukru królewskiego można też zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5570 Złoty

1 904,56 zł1 359,00 zł-29%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie