Biorę majonez i piekę niezawodny piernik. Takiego wypieku mogłeś jeszcze nie jeść. Łasuchy zdziwią się jego puszystością

Anna Daniluk
Domowy piernik z majonezem zrobisz korzystając z aromatycznych przypraw korzennych i miodu.
Domowy piernik z majonezem zrobisz korzystając z aromatycznych przypraw korzennych i miodu. margouillat/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Piernik to obowiązkowy wypiek, który zrobisz nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Aromat korzennych przypraw wypełniający dom w mroźne dni to dla wielu osób zapach lepszy niż nie jedna świeca zapachowa. Podpowiem ci niezawodny przepisem na piernik na majonezie. Nie musisz przecierać oczu ze zdziwienia. Dodatek majonezu jest dobrze znany np.: w babce wielkanocnej. Dzięki niemu piernik jest puszysty, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Poznaj przepis na domowy piernik na majonezie.

W skrócie:

Niedawno szukałam pomysłu na szybki piernik i pomyślałam, aby połączyć przepis na babkę ucieraną z majonezem i piernikiem. Nie musisz się bać, w ogóle nie wyczujesz majonezu w gotowym pierniku. Jego zadaniem jest utrzymanie idealnej konsystencji. Po upieczeniu piernik z majonezem możesz udekorować roztopioną czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Ten wypiek zniknie do ostatniego okruszka.

Puszysty piernik z majonezem – przepis na święta

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia.

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 310 g mąki pszennej,

  • 200 g cukru,

  • 20 g kakao,

  • 15 g przyprawy do piernika,

  • 8 g proszku do pieczenia,

  • 5 g sody oczyszczonej,

  • 3 jajka,

  • 160 g majonezu,

  • 250 ml mleka,

  • 170 g miodu.

Dodatki:

  • 50 g posiekanych migdałów,

  • 50 g pokrojonych suszonych śliwek lub rodzynek.

Jak zrobić piernik z majonezem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek rozgrzej piekarnik. Ustaw temperaturę na 180°C z funkcją grzania góra-dół.

  2. Wyłóż keksówkę o wymiarach ok. 25 × 12 cm papierem do pieczenia. Możesz też posmarować ścianki masłem i obsypać mąką.

  3. Wymieszaj suche składniki. W dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  4. Następnie wymieszaj mokre składniki. W drugiej misce roztrzep jajka. Dodaj majonez, ciepłe mleko i miód, mieszając do uzyskania mieszaniny.

  5. Następnie powoli wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając łyżką lub silikonową szpatułką.

  6. Kiedy masa będzie gładka, dodaj posiekane migdały i suszone owoce.

  7. Piernik na majonezie wlej do formy. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.

  8. Wyjmij piernik na majonezie z piekarnika i zostaw w formie na około 15 minut.

  9. Następnie wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  10. Domowy piernik z majonezem udekoruj polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub cukrem pudrem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto na piernik na majonezie możesz także upiec w formie na muffinki, skracając przy tym czas pieczenia o połowę. Do ciasta polecam także dodać posiekane suszone wiśnie, morele, żurawinę, a z orzechów sięgnąć po orzechy laskowe i włoskie. Możesz także zrobić domową mieszankę bakalii, która wzbogaci wiele ciast i deserów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni