W skrócie:
Niedawno szukałam pomysłu na szybki piernik i pomyślałam, aby połączyć przepis na babkę ucieraną z majonezem i piernikiem. Nie musisz się bać, w ogóle nie wyczujesz majonezu w gotowym pierniku. Jego zadaniem jest utrzymanie idealnej konsystencji. Po upieczeniu piernik z majonezem możesz udekorować roztopioną czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Ten wypiek zniknie do ostatniego okruszka.
Puszysty piernik z majonezem – przepis na święta
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia.
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
310 g mąki pszennej,
200 g cukru,
20 g kakao,
15 g przyprawy do piernika,
8 g proszku do pieczenia,
5 g sody oczyszczonej,
3 jajka,
160 g majonezu,
250 ml mleka,
170 g miodu.
Dodatki:
50 g posiekanych migdałów,
50 g pokrojonych suszonych śliwek lub rodzynek.
Jak zrobić piernik z majonezem?
Sposób przygotowania:
Na początek rozgrzej piekarnik. Ustaw temperaturę na 180°C z funkcją grzania góra-dół.
Wyłóż keksówkę o wymiarach ok. 25 × 12 cm papierem do pieczenia. Możesz też posmarować ścianki masłem i obsypać mąką.
Wymieszaj suche składniki. W dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Następnie wymieszaj mokre składniki. W drugiej misce roztrzep jajka. Dodaj majonez, ciepłe mleko i miód, mieszając do uzyskania mieszaniny.
Następnie powoli wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając łyżką lub silikonową szpatułką.
Kiedy masa będzie gładka, dodaj posiekane migdały i suszone owoce.
Piernik na majonezie wlej do formy. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
Wyjmij piernik na majonezie z piekarnika i zostaw w formie na około 15 minut.
Następnie wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Domowy piernik z majonezem udekoruj polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub cukrem pudrem.
Kulinaria

Ciasto na piernik na majonezie możesz także upiec w formie na muffinki, skracając przy tym czas pieczenia o połowę. Do ciasta polecam także dodać posiekane suszone wiśnie, morele, żurawinę, a z orzechów sięgnąć po orzechy laskowe i włoskie. Możesz także zrobić domową mieszankę bakalii, która wzbogaci wiele ciast i deserów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!