Aromatyczny miodownik na Boże Narodzenie. Przepis z miodem lipowym. Dodaj zaskakującą przyprawę do nadzienia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny miodownik podawany jest w okresie Bożego Narodzenia.
Tradycyjny miodownik podawany jest w okresie Bożego Narodzenia. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Miodownik to jeden z rodzajów piernika, który można przygotować na Wigilię. Przepis na miodownik pojawiał się już w kuchni staropolskiej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek podała recepturę na ciasto, które ma przybliżyć kuchnię polską zagranicznemu czytelnikowi. Zobacz, jak upiec domowy miodownik na świąteczny stół.

W skrócie

Przepis na miodownik w darmowym e-booku „Polski stół” poświęconym historii kuchni polskiej, wierzeniom i obyczajom, które miały na nią wpływ, zaprezentowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, dziennikarka i autorka książek. Zaskakującą przyprawą dodaną do nadzienia miodownika jest tymianek. Zioło w niecodzienny sposób podkreśla słodko-kwaśny smak wiśni lub śliwek. Zachęcamy do skorzystania z domowych powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej.

Miodownik – przepis na święta Bożego Narodzenia

Liczba porcji: na 10 porcji,
czas przygotowania: 1, 5 godziny + 5 godzin chłodzenia.

Składniki:
Ciasto:

  • 320-350 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g masła,
  • 80 g płynnego miodu lipowego.

Nadzienie miodownika:

  • 600 g wiśni lub śliwek,
  • 70-90 g cukru,
  • 20 ml płynnego miodu,
  • 40-50 g masła,
  • świeża macierzanka lub tymianek.

Jak zrobić miodownik?

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy jajko, masło oraz miód.
  3. Ciasto wyrabiamy, po czym wkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
  5. Przy pomocy noża wykrawamy z kawałków ciasta 3 prostokąty o wymiarach 9 × 21 cm.
  6. Prostokąty z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-23 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu obkrawamy brzegi, tak by powstały prostokątne, równe placki.
  8. Owoce pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.
  9. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy owoce.
  10. Kiedy owoce zrobią się miękkie, dodajemy cukier i miód, a następnie smażymy na wolnym ogniu, aż będą miały dość stałą konsystencję.
  11. Jeden ostudzony blat układamy w formie do pieczenia.
  12. Nakładamy na niego warstwę owoców.
  13. Następnie kładziemy kolejny blat i kolejną warstwę owoców. Trzeci blat kładziemy na wierzchu.
  14. Ciasto wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin. Przed podaniem kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetry.
  15. Wypiek można jeszcze polać dodatkowo odrobiną miodu lub syropu owocowego i przybrać świeżymi ziołami.

Tradycyjne ciasto z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek zaznacza, że zwyczaj pieczenia miodownika sięga już czasów słowiańskich. Słodkie ciasto na bazie miodu służyło do składania ofiary słowiańskiemu bożkowi Światowidowi. Był on bożkiem wojny, obfitości i władcą nieba. Ówczesny miodownik był płaskim, twardym plackiem, który z czasem zyskał bardziej deserową formę. Miodownik był podawany jako prezent dla nowożeńców i można było serwować go gościom weselnym. Podobnie jak piernik, ciasto na miodownik można było przygotować w dniu urodzin córki i przechowywać w chłodnym miejscu aż do dnia wypieku z okazji jej ślubu. Miodownik przekładany jest orzechami włoskimi, masą marcepanową lub domowymi dżemami.

Przepis pochodzi z e-booka „Polski stół”, który udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Publikację „The polish table” można pobrać na bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie