W skrócie
Przepis na miodownik w darmowym e-booku „Polski stół” poświęconym historii kuchni polskiej, wierzeniom i obyczajom, które miały na nią wpływ, zaprezentowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, dziennikarka i autorka książek. Zaskakującą przyprawą dodaną do nadzienia miodownika jest tymianek. Zioło w niecodzienny sposób podkreśla słodko-kwaśny smak wiśni lub śliwek. Zachęcamy do skorzystania z domowych powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej.
Miodownik – przepis na święta Bożego Narodzenia
Liczba porcji: na 10 porcji,
czas przygotowania: 1, 5 godziny + 5 godzin chłodzenia.
Składniki:
Ciasto:
- 320-350 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duże jajko,
- 100 g masła,
- 80 g płynnego miodu lipowego.
Nadzienie miodownika:
- 600 g wiśni lub śliwek,
- 70-90 g cukru,
- 20 ml płynnego miodu,
- 40-50 g masła,
- świeża macierzanka lub tymianek.
Jak zrobić miodownik?
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodajemy jajko, masło oraz miód.
- Ciasto wyrabiamy, po czym wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
- Przy pomocy noża wykrawamy z kawałków ciasta 3 prostokąty o wymiarach 9 × 21 cm.
- Prostokąty z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-23 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu obkrawamy brzegi, tak by powstały prostokątne, równe placki.
- Owoce pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.
- Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy owoce.
- Kiedy owoce zrobią się miękkie, dodajemy cukier i miód, a następnie smażymy na wolnym ogniu, aż będą miały dość stałą konsystencję.
- Jeden ostudzony blat układamy w formie do pieczenia.
- Nakładamy na niego warstwę owoców.
- Następnie kładziemy kolejny blat i kolejną warstwę owoców. Trzeci blat kładziemy na wierzchu.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin. Przed podaniem kroimy na kawałki o szerokości 2-3 centymetry.
- Wypiek można jeszcze polać dodatkowo odrobiną miodu lub syropu owocowego i przybrać świeżymi ziołami.
Tradycyjne ciasto z miodem
Magdalena Tomaszewska-Bolałek zaznacza, że zwyczaj pieczenia miodownika sięga już czasów słowiańskich. Słodkie ciasto na bazie miodu służyło do składania ofiary słowiańskiemu bożkowi Światowidowi. Był on bożkiem wojny, obfitości i władcą nieba. Ówczesny miodownik był płaskim, twardym plackiem, który z czasem zyskał bardziej deserową formę. Miodownik był podawany jako prezent dla nowożeńców i można było serwować go gościom weselnym. Podobnie jak piernik, ciasto na miodownik można było przygotować w dniu urodzin córki i przechowywać w chłodnym miejscu aż do dnia wypieku z okazji jej ślubu. Miodownik przekładany jest orzechami włoskimi, masą marcepanową lub domowymi dżemami.
Przepis pochodzi z e-booka „Polski stół”, który udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Publikację „The polish table” można pobrać na bunkatura.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Szybki piernik do jedzenia zaraz po upieczeniu. Kluczowy jest jeden składnik
- Piernik staropolski na Boże Narodzenie. Przepis na święta z ciasta dojrzewającego
- Pierniki – pieprzne ciastka, niegdyś oznaka luksusu. Mamy przepis z Muzeum Piernika!
- Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?