Do pieczonego mięsa podaję sos piernikowy. Rozkrusz korzenne ciastka i zyskaj obłędny smak. Twoi goście nie zgadną, co jest dodatkiem

Anna Daniluk
Do mięsa podawaj esencjonalny sos piernikowy, który pozwoli wykorzystać ci czerstwe ciastka.
Do mięsa podawaj esencjonalny sos piernikowy, który pozwoli wykorzystać ci czerstwe ciastka. stockfotocz/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Domowy sos piernikowy to doskonały sposób na wzbogacenie smaku mięs. Dzięki wyjątkowemu połączeniu korzennych przypraw zachwyci każdego, kto ceni sobie świąteczne smaki. Ten przepis można także podać do pieczonej ryby. Co więcej, ten sos piernikowy możesz zrobić nawet kilka dni po świętach z pierników, które zostaną aż do sylwestra. Sprawdź nasz prosty przepis na sos piernikowy.

W skrócie:

Na świąteczny stół możesz podać polędwiczki w sosie piernikowym, sztuki mięsa lub pieczystego. Taki sos jest banalnie prosty w przygotowaniu i możesz zrobić go nawet z czerstwymi piernikami. Bardzo twarde sztuki możesz zetrzeć na tarce na proszek, który zagęści i doprawi mieszaninę. Zaręczam, że jest to przysmak uniwersalny, choć szczególnie pasuje do głównych dań. Spróbuj go w swojej kuchni i zachwyć bliskich przysmakiem jak za dawnych lat.

Sos piernikowy – przepis na domowy sos piernikowy

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 20 g masła,

  • 20 g mąki pszennej,

  • 500 ml bulionu warzywnego,

  • 30 g ciemnego miodu, np.: gryczanego,

  • 30 g przyprawy do piernika,

  • 50 g rozkruszonych pierników,

  • 100 ml śmietanki 30 procent,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić sos piernikowy?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Podsmażaj przez około 2 minuty, mieszając, aż zasmażka nabierze złotego koloru.

  2. Powoli wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.

  3. Dodaj miód gryczany i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  4. Stopniowo wsypuj starte na tarce pierniki, cały czas mieszając.

  5. Sos piernikowy gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż sos uzyska gładką konsystencję.

  6. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 3 minuty.

  7. Sos piernikowy najlepiej smakuje na ciepło. Serwuj jako dodatek do pieczonego mięsa.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia apetycznego dodatku do mięsnych dań i do wykorzystania nadmiaru upieczonych pierników. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni