Wyśmienity sernik pistacjowy na deser. Poznaj obłędny przepis na deser rozpływający się w ustach. To ciasto zniknie do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sernik pistacjowy można ozdobić rozkruszonymi orzechami, listkami mięty lub plasterkami limonki.
Domowy sernik pistacjowy można ozdobić rozkruszonymi orzechami, listkami mięty lub plasterkami limonki. freepik.com/ KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Sernik pistacjowy to jeden z modniejszych wypieków podawanych w cukierniach w ostatnim czasie. Mamy przepis na proste ciasto, które wykonasz we własnej kuchni. Najważniejsze jest użycie naturalnej pasty ze zmielonych pistacji i kremowego twarogu. Spód ciasta powstaje przy użyciu rozkruszonych herbatników. Zobacz przepis na sernik pistacjowy z mascarpone.

W skrócie

Domowy sernik pistacjowy można przygotować na zimno lub tradycyjnie upiec go w piekarniku. Podpowiadamy, jak zrobić klasyczny sernik pistacjowy z dodatkiem mascarpone pieczony na ciasteczkowym spodzie. Domowy sernik pistacjowy może też być przyrządzony z dodatkiem białej czekolady. Wtedy nie trzeba dodawać do niego mascarpone. Wypróbuj prosty przepis na delikatny sernik na święta.

Sernik pistacjowy – prosty przepis

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g kremowego twarogu,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 100 g szklanki cukru,
  • 100 ml mleka lub śmietanki 30%,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 5 dużych jajek.

Spód:

  • 150 g herbatników,
  • 50 g roztopionego masła.

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
  2. Herbatniki należy rozdrobnić w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, a następnie wlać do nich masło. Powinny nabrać konsystencji mokrego piasku.
  3. Twaróg należy wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie połączyć z mlekiem lub śmietanką na gładką masę.
  4. Białka trzeba oddzielić od żółtek.
  5. Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  6. Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
  7. Do masy serowej należy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie pasty pistacjowej do masy serowej.
  9. Do masy na sernik pistacjowy należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
  10. Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia z rozkruszonymi herbatnikami.
  11. Spód formy trzeba obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
  12. Następnie do blachy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
  13. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik pistacjowy powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
  14. Można także upiec sernik pistacjowy bez użycia pary wodnej. W takim przypadku trzeba piec sernik przez godzinę przez 160° Celsjusza.
  15. Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Czytaj także:

Polewa na sernik pistacjowy

Biała czekolada będzie smakować także w roli polewy czekoladowej. Na gęstym białym ganachu będzie można ułożyć rozkruszone kawałki pistacji lub suszonych malin. W ramach ozdoby na serniku pistacjowym stosuje się również suszone płatki kwiatów np.: róży lub chabrów. Ponadto można przyrządzić polewę pistacjową z białej czekolady i łyżeczki pasty z pistacji.

Czytaj także: Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj przepis na finezyjne pistacjanki

Krem pistacjowy, a pasta pistacjowa

Aby uzyskać sernik najwyższej jakości i mający idealny głęboki smak należy korzystać z pasty pistacjowej. Są to zmielone orzechy na gładką masę. Niekiedy dodaje się do nich odrobinę oleju, aby ułatwić proces mielenia. W sklepach spożywczych dostępne są też kremy pistacjowe. Nie są to produkty jednorodne. W ich składzie znajduje się między innymi cukier, olej palmowy i sól. W niektórych produktach znaleźć można barwnik mający zintensyfikować zielony kolor. Zachęcamy do zrobienia pasty pistacjowej we własnej kuchni z naturalnych orzechów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.