Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj przepis na finezyjne pistacjanki. Te drożdżówki znikają do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pistacjanki to drożdżówki wypełnione wyrazistą w smaku pastą z pistacji. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pistacjanek.
Domowe pistacjanki to drożdżówki wypełnione wyrazistą w smaku pastą z pistacji. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pistacjanek. Anna Daniluk
Pyszne drożdżówki z pistacjami to świetny wypiek na odświętne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis z dodatkiem zasmażki, która przedłuża świeżość ciasta. Ten wypiek podbije podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Zobacz przepis na ciasto drożdżowe z pistacjami.

W skrócie

Bułeczki z pistacjami nie należą do najtańszych, gdyż pasta pistacjowa jest najdroższym produktem powstałym ze zmielonych orzechów. Nadzienie pistacjowe zrobiłam z samej pasty cienko rozsmarowanej na rozwałkowanym cieście, którą wedle uznania można dosłodzić odrobiną cukru. Można także wymieszać pastę z miękkim masłem i cukrem pudrem. Jeżeli lubicie mascarpone, to zachęcam go do użycia go razem z kremem pistacjowym. Jeżeli macie trudność ze zdobyciem pasty pistacjowej, możecie wykonać ją samodzielnie ze zmielonych orzechów pistacjowych z odrobiną oleju o neutralnym smaku.

W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania pistacjanek, czyli ciasta drożdżowego z pistacjami

Ciasto drożdżowe z pistacjami – prosty przepis

Liczba porcji: 18 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut przygotowania + 1 godzina wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 50 g cukru,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 210 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 g soli.

Nadzienie pistacjowe:

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 10 ml mleka.

Do dekoracji:

  • 100 g kremowego serka śmietankowego,
  • 30 g posiekanych pistacji.

Jak zrobić drożdżówki z pistacjami?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie z wody i mąki zrobiłam zasmażkę, dzięki której ciasto jest dłużej świeże i zachowuje wilgotność.
  2. Gdy pasta zacznie przypominać konsystencją budyniu, trzeba odstawić ją do wystudzenia.
  3. Następnie mleko z cukrem i masłem podgrzałam w garnku, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Gotową mieszaninę odstawiłam do wystygnięcia. Można przyspieszyć schładzanie, wkładając rondelek do miski z zimną wodą.
  4. Do miski robota kuchennego wsypałam przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach wymieszałam składniki. W trakcie mieszania dodałam wystudzoną zasmażkę i dolałam wystudzone słodkie mleko z masłem.
  5. Po minucie mieszania zwiększyłam obroty i dodałam rozkłócone jedno jajko z żółtkiem. Ciasto drożdżowe mieszałam przez około 3 minuty, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście.
  6. Na koniec dosypałam szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
  7. Następnie z misy robota zebrałam ciasto i uformowałam je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
  8. Ciasto przełożyłam do szklanego naczynia oprószonego delikatnie mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  9. Ciasto przełożyłam na posypany mąką blat i przy pomocy wałka rozwałkowałam na kształt prostokąta.
  10. Na rozwałkowanym cieście cienko rozsmarowałam pastę pistacjową, posypałam cukrem i zwijałam od dłuższego boku ciasto na pistacjanki. Przy pomocy nitki dentystycznej pokroiłam bułeczki na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
  11. Następnie pistacjanki ułożyłam w na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać do 175° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  12. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, bułeczki przykryłam zwilżoną ściereczką, aby nie wyschły i mogły jeszcze wyrosnąć.
  13. Przed włożeniem do piekarnika pistacjanki posmarowałam rozmieszanym jajkiem z mlekiem.
  14. Domowe ciasto drożdżowe z pistacjami piekłam przez około 15 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
  15. Upieczone pistacjanki odstawiłam do wystudzenia, a następnie posmarowałam serkiem śmietankowym i oprószyłam rozkruszonymi w moździerzu lub drobno posiekanymi pistacjami.

Sposób podania drożdżówek z pistacjami

Domowe drożdżówki z pistacjami często robię z tego samego ciasta, jakie używam do ślimaczków cynamonowych. Proponowane przeze mnie ciasto jest świetną bazą do wypieków z owocami i bakaliami. Upieczone pistacjami można także obficie polać lukrem cytrynowym i oprószyć zmielonymi orzechami pistacjowymi. Drożdżówki znakomicie smakują z kubkiem rozgrzewającej herbaty z imbirem lub filiżanką aromatycznego espresso. Deser można podać w ramach rodzinnego podwieczorku lub podać jako słodkie drugie śniadanie dzieciom do szkoły. Drożdżówki z pistacjami można połączyć także ze smażoną skórką pomarańczową, która nada ciastu dodatkowej świeżości.

Domowe pistacjanki to drożdżówki wypełnione wyrazistą w smaku pastą z pistacji. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pistacjanek.

Nieziemskie ciasto drożdżowe z pistacjami do kawy. Poznaj pr...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!