Aksamitny sernik z białą czekoladą na święta. Wypróbuj przepis na wilgotne ciasto. Dzięki temu przepisowi pominiesz masło

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gotowy sernik z białą czekoladą można podawać ze słonym sosem karmelowym.
Gotowy sernik z białą czekoladą można podawać ze słonym sosem karmelowym. Anna Daniluk
Sernik z białą czekoladą brzmi wykwintnie, a do przygotowania potrzeba kilku łatwo dostępnych składników. Biała czekolada składa się z tłuszczu kakaowego, który wpływa na smak i konsystencję sernika. Dzięki białej czekoladzie można bez trudu pominąć użycie masła, które stosuje się w tradycyjnych wypiekach. Zobacz przepis na wyśmienity sernik z białą czekoladą.

W skrócie

Sernik z białą czekoladą można połączyć z serkiem mascarpone. Dzięki temu zyska wyjątkową konsystencję i będzie mógł konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Delikatności dodaje też użycie śmietanki kremówki zamiast mleka podczas mieszania masy. Zobacz przepis na sernik z białą czekoladą.

Sernik z białej czekolady – przepis na deser

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kremowego twarogu,
  • 100 g szklanki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 200 g białej czekolady,
  • 5 dużych jajek.

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
  2. Twaróg należy wymieszać z mlekiem na gładką masę.
  3. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  4. Białka trzeba oddzielić od żółtek.
  5. Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  6. Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
  7. Wystudzoną płynną białą czekoladę trzeba powoli połączyć z masą serową.
  8. Do masy na sernik z białą czekoladą należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
  9. Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Spód należy obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
  11. Następnie do formy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
  12. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik z białą czekoladą powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
  13. Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Sposób podania

Sernik pieczony z białą czekoladą znakomicie smakuje podany z sosem wiśniowym albo z solonym karmelem. W sezonie owocowym warto dodać do niego świeże maliny, truskawki albo czerwone porzeczki. Poza sezonem można zrobić kisiel owocowy, np. z mrożonych wiśni. Sernik z białą czekoladą można także zrobić w wersji na zimno na spodzie z rozkruszonych herbatników. Warto wiedzieć, że sernik japoński można zrobić z trzech składników. Wśród nich kluczowym produktem jest biała czekolada.

Czytaj także: Najlepszy sernik pistacjowy na Wielkanoc. Obłędny przepis na deser rozpływający się w ustach. Wypiek godny prawdziwych łasuchów

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni