Aksamitny sernik z białą czekoladą na święta. Wypróbuj przepis na wilgotne ciasto. Dzięki temu przepisowi pominiesz masło

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gotowy sernik z białą czekoladą można podawać ze słonym sosem karmelowym.
Gotowy sernik z białą czekoladą można podawać ze słonym sosem karmelowym. Anna Daniluk
Sernik z białą czekoladą brzmi wykwintnie, a do przygotowania potrzeba kilku łatwo dostępnych składników. Biała czekolada składa się z tłuszczu kakaowego, który wpływa na smak i konsystencję sernika. Dzięki białej czekoladzie można bez trudu pominąć użycie masła, które stosuje się w tradycyjnych wypiekach. Zobacz przepis na wyśmienity sernik z białą czekoladą.

W skrócie

Sernik z białą czekoladą można połączyć z serkiem mascarpone. Dzięki temu zyska wyjątkową konsystencję i będzie mógł konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Delikatności dodaje też użycie śmietanki kremówki zamiast mleka podczas mieszania masy. Zobacz przepis na sernik z białą czekoladą.

Sernik z białej czekolady – przepis na deser

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kremowego twarogu,
  • 100 g szklanki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 200 g białej czekolady,
  • 5 dużych jajek.

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
  2. Twaróg należy wymieszać z mlekiem na gładką masę.
  3. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  4. Białka trzeba oddzielić od żółtek.
  5. Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  6. Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
  7. Wystudzoną płynną białą czekoladę trzeba powoli połączyć z masą serową.
  8. Do masy na sernik z białą czekoladą należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
  9. Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Spód należy obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
  11. Następnie do formy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
  12. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik z białą czekoladą powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
  13. Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Sposób podania

Sernik pieczony z białą czekoladą znakomicie smakuje podany z sosem wiśniowym albo z solonym karmelem. W sezonie owocowym warto dodać do niego świeże maliny, truskawki albo czerwone porzeczki. Poza sezonem można zrobić kisiel owocowy, np. z mrożonych wiśni. Sernik z białą czekoladą można także zrobić w wersji na zimno na spodzie z rozkruszonych herbatników. Warto wiedzieć, że sernik japoński można zrobić z trzech składników. Wśród nich kluczowym produktem jest biała czekolada.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie