W skrócie
Sernik z białą czekoladą można połączyć z serkiem mascarpone. Dzięki temu zyska wyjątkową konsystencję i będzie mógł konkurować z innymi świątecznymi wypiekami. Delikatności dodaje też użycie śmietanki kremówki zamiast mleka podczas mieszania masy. Zobacz przepis na sernik z białą czekoladą.
Sernik z białej czekolady – przepis na deser
Jak zrobić sernik z białą czekoladą?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
- Twaróg należy wymieszać z mlekiem na gładką masę.
- Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
- Białka trzeba oddzielić od żółtek.
- Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
- Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
- Wystudzoną płynną białą czekoladę trzeba powoli połączyć z masą serową.
- Do masy na sernik z białą czekoladą należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
- Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód należy obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
- Następnie do formy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
- Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik z białą czekoladą powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
- Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Kulinaria

Sposób podania
Sernik pieczony z białą czekoladą znakomicie smakuje podany z sosem wiśniowym albo z solonym karmelem. W sezonie owocowym warto dodać do niego świeże maliny, truskawki albo czerwone porzeczki. Poza sezonem można zrobić kisiel owocowy, np. z mrożonych wiśni. Sernik z białą czekoladą można także zrobić w wersji na zimno na spodzie z rozkruszonych herbatników. Warto wiedzieć, że sernik japoński można zrobić z trzech składników. Wśród nich kluczowym produktem jest biała czekolada.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: