Urszula Janusz i jej cukiernicza pasja
Urszula Janusz jest właścicielką marki cukierniczej Urszi Cakes. Dla swoich klientów przygotowuje m.in. torty ślubne, słodkie stoły, desery i inne słodkości. Choć nie ukończyła szkoły gastronomicznej, to właśnie w cukiernictwie odnalazła swoją pasję. Na co dzień prowadzi sklep oraz szkolenia i warsztaty kulinarne.
W 2022 roku dała się poznać szerokiej widowni podczas gościnnego występu w 7. edycji MasterChef Junior. Razem z młodymi kucharzami przygotowała wówczas słodkie eklerki.
Urszula Janusz wypieki i desery prezentuje na swoim Instagramie i Facebooku. Charakteryzuje je dbałość o szczegóły i różowo-pastelowa tonacja.
Kliknij galerię i zobacz torty ślubne i słodkości autorstwa Urszi:
Torty ślubne i wypieki Urszuli Janusz

Jak zaczęła się Pani przygoda z cukiernictwem?
- Początek mojej przygody z wypiekami sięga czasów, gdy byłam jeszcze nastolatką. Generalnie u mnie w domu rzadko piekło się słodkie rzeczy, ale za to dużo się gotowało. Gdy dorastałam, zaczęłam więc piec i szybko stałam się w domu tą od wypieków. Natomiast pomysł na założenie firmy cukierniczej przyszedł razem z przygotowaniami do mojego wesela. Szukałam wówczas, kogoś, kto stworzyłby mi takie słodkości i okazało się, że nie jest to proste. Nie było wtedy na rynku firm, które specjalizowałyby się kompleksowo w tego typu aranżacjach. Postanowiłam więc zająć się tym sama i szybko odkryłam w tym swoją pasję.
Założyła Pani sklep Urszi Shop, prowadzi szkolenia, była Pani jurorem w MasterChef Junior, jakie dalsze plany?
Mam bardzo dużo planów, zarówno na nowe produkty w Urszi Shop jak i na rozwój cukierni. Niestety wciąż brakuje mi na nie czasu. W pierwszej kolejności na pewno jest to otwarcie cukierni w Warszawie, a następnie przetłumaczenie ebooków oraz szkoleń.
Jakie torty robi Pani najczęściej? Co jest aktualnie modne?
W Urszi Cakes najczęściej wykonujemy torty ślubne. Obecnie wciąż królują żywe kwiaty oraz naturalne składniki. Zdecydowanie do lamusa odeszły torty obłożone masą cukrową. Trzeba przyznać, że klienci są dziś bardziej świadomi i preferują minimalizm
Na co zwracać uwagę przy dekorowaniu tortów i ciast?
Przy dekorowaniu tortów, ciast i deserów warto przede wszystkim zwrócić uwagę na estetykę oraz „czystość” naszych prac. Jeśli korzystamy z żywych kwiatów, zweryfikujmy, czy nie są one trujące. Dodatkowo warto mierzyć siłę na zamiary. Lepiej postawić na proste projekty i być w nich pewnym, niż porywać się z motyką na słońce, ponieważ klient jest potem ofiarą braku umiejętności.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Ciasto leniwej synowej. Tak pyszne, że palce lizać
- Szaszłyki z kurczaka. Wypróbuj szybki i niezawodny przepis
- Kto wygrał „MasterChefa" w Polsce? Oto zwycięzcy wszystkich edycji
- Sekrety włoskiej kuchni i dobrej pizzy. Matteo Brunetti zdradza przepis na pizzę
- Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata!
- Zwyciężczyni „Top Chefa” poleca przepis na walentynki i wspomina udział w programie
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?