Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata Bocuse d’Or! Trwają mordercze przygotowania

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Polska drużyna szykuje się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Do Team Poland 2022 należy: Jakub Kasprzak ( kandydat), Dawid Cieśliński, Adam Chrząstowski, Tomasz Grabski i Jarosław Kin.
Polska drużyna szykuje się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Do Team Poland 2022 należy: Jakub Kasprzak ( kandydat), Dawid Cieśliński, Adam Chrząstowski, Tomasz Grabski i Jarosław Kin. materiały medialne Bocuse D'Or Poland
Udostępnij:
- Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale jeśli chcesz spełniać marzenia, jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – podkreśla Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska, który wspiera polskiego reprezentanta, Jakuba Kasprzaka, w walce o wygraną w jednym z najbardziej znanych i prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Jego ideą jest wybranie najlepiej rokujących talentów młodego pokolenia w tej dziedzinie. Finał europejskiej selekcji odbędzie się 23-24 marca w Budapeszcie.

Konkurs Bocuse d’Or Europe 2022

Europejska selekcja Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się już 23-24 marca. Polskę reprezentować będzie szef kuchni Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Najlepsze dziesięć drużyn awansuje do do Wielkiego Finału w Lyonie w 2023 roku.

Szef kuchni i reprezentant Polski w Bocuse d'Or Jakub Kasprzak (szef kreatywny firmy 5 Posiłków Dziennie z Jarocina) szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie. W europejskim etapie tego konkursu wystąpi już po raz drugi.

- Przed nami trzecia selekcja europejska, a dla Jakuba to drugi start w tym etapie konkursu. Jestem przekonany, że te dotychczasowe doświadczenia plus ciężka praca całego zespołu zaowocują w tym roku wysoką lokatą. Kuba jest ambitny i wie, czego chce. Ma wszystko starannie zaplanowane i poukładane w głowie. Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale jeśli chcesz spełniać marzenia, jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – powiedział Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

W Team Poland 2022, który powalczy o wygraną w Bocuse d'Or, znajdują się:

  • Jakub Kasprzak – kandydat
  • Dawid Cieśliński – pomocnik
  • Adam Chrząstowski – Head Chefem Akademii Bocuse d'Or Polska, w Budapeszcie będzie zasiadał w Jury
  • Tomasz Grabski –trener
  • Jarosław Kin – trener
  • Dorota Karwacka – manager

Produkty z Węgier podczas konkursu

W Budapeszcie, podczas europejskiej selekcji Bocuse d'Or kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: pierwsze serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne, zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Produkty obowiązkowe do przygotowania dań są:

  • trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison),
  • comber i udziec z sarny,
  • kacza wątróbka,
  • dodatek do dania głównego przygotowany na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

- Team Poland pracuje intensywnie nad kreacją smakową i wizualną dań, które mamy nadzieję zaskoczą międzynarodowe jury. Marcowa europejska edycja Bocuse d’Or z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci, jak i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach na cześć szefa stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse. Będzie to z pewnością święto heute cuisine w wykonaniu najzdolniejszych szefów kuchni Starego Kontynentu - podkreśla Dorota Karwacka, manager Team Poland 2022.

Wybitny szef kuchni Paul Bocuse i prestiżowy konkurs

Bocuse d'Or Poland to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych świata. Jego twórcą i założycielem był wybitny francuski szef kuchni Paul Bocuse.

"Paul Bocouse zaliczany jest do pionierów nowej kuchni francuskiej, bardziej dietetycznej niż tradycyjna kuchnia francuska, podkreślającej znaczenie używania wyłącznie świeżych produktów. W 1975 roku na obiedzie prezydenckim w Pałacu Elizejskim podano jedno z najsłynniejszych dań Bocuse'a - zupę z trufli. Danie to stało się potem wizytówką restauracji Soupe V.G.E. w pobliżu Lyonu (inicjały V.G.E. odnosiły się do prezydenta Valery'ego Giscarda d'Edtaing). Jednak najbardziej znaną restauracją Bocuse'a pozostaje od wielu lat l'Auberge du Pont de Collanges, wyróżniona trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina" - czytamy na bocusedorpoland.pl

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Kucharz zapoczątkował konkurs Bocuse d'Or. Jego ideą jest wybranie najlepiej rokujących talentów młodego pokolenia w tej dziedzinie.

Polska drużyna szykuje się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Do Team Poland 2022 należy: Jakub Kasprzak ( kandydat), Dawid Cieśliński, Adam Chrząstowski, Tomasz Grabski i Jarosław Kin.

Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżo...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie