Szybkie szaszłyki z kurczaka. Wyjątkowy smak to zasługa jogurtowej marynaty. Poznaj przepis na szaszłyki na grilla z kurczaka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szaszłyki z kurczaka to dobry pomysł na proste do przygotowania i smaczne danie z grilla. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.
Szaszłyki z kurczaka to dobry pomysł na proste do przygotowania i smaczne danie z grilla. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia. Katarzyna Puczyńska
Mam dla Ciebie przepis na pyszne, aromatyczne i soczyste szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. Są bardzo proste do przygotowania i zawsze się udają. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym, grzankami lub bagietką i porcją surówki. Wypróbuj przepis na szaszłyki z grilla i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Spis treści

Szybkie danie z grilla

Planujesz imprezę z grillem? Polecam przepis na szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. To pyszne kąski mięsa doprawione m.in. przyprawą curry. Są one bardzo proste i szybkie do przygotowania. Ważne, by wcześniej zamarynować mięso. Szaszłyki możesz podać np. z surówka ze świeżych ogórków. Świetnie smakują także z sosem czosnkowym.

Zobacz w galerii, jak przygotować szaszłyki z kurczaka na grilla.

Przepis na szaszłyki z kurczaka

porcja na ok. 5 szaszłyków
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 20 minut + marynowanie mięsa

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • opcjonalnie: sos czosnkowy z 4 łyżek jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i łyżeczką czosnku niedźwiedziego.

Jak zrobić grillowane szaszłyki z kurczaka?

  1. Zacznij od pokrojenia kurczaka w kostkę. Kawałki mięsa powinny być podobnej wielkości.
  2. Przełóż kurczaka do miseczki, dodaj jogurt, curry, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Mięso powinno poleżeć w marynacie minimum 4 godziny. Jeśli masz taką możliwość, to zrób je dzień wcześniej i zostaw w lodówce na całą noc.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na ok. 30 minut przed grillowaniem.
  5. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz przez chwilę w wodzie, by się nie przypalały.
  6. Na każdy patyczek nadziej po kilka kawałków mięsa.
  7. Smaż na grillu lub patelni grillowej, z obu stron na złoty kolor.
  8. Podawaj z sosem czosnkowym i porcją warzyw.

Potrawy na grilla - polecane przepisy

Coraz bardziej słoneczne dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu np. na grillu ze znajomymi. Zastanawiasz się, jakie dania przygotować? Oto kilka podpowiedzi i przepisów na sprawdzone potrawy.

Szaszłyki z kurczaka to dobry pomysł na proste do przygotowania i smaczne danie z grilla. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię i oglądaj zdjęcia.

Szybkie szaszłyki z kurczaka. Wyjątkowy smak to zasługa jogu...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni