Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szwedzki przysmak na wyciągnięcie ręki. Poznaj przepis na ziemniaki Hasselback. Prawdziwy rarytas za parę złotych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne danie wywodzące się prosto z kuchni szwedzkiej to ziemniaki Hasselback.
Pyszne danie wywodzące się prosto z kuchni szwedzkiej to ziemniaki Hasselback. Shaiith /gettyimages/zdjęcie ilustracyjne
Marzysz o chrupiących ziemniakach podanych inaczej niż zwykle? Pieczone ziemniaki to dla wielu osób wyborne danie wykonane z banalnych składników. Pieczone ziemniaki Hasselback to nazwa, która wywodzi się z języka szwedzkiego i oznacza beztroskę. Poznaj przepis prosto ze Szwecji.

Spis treści

Nazwa hasselback, czyli beztroska prawdopodobnie wzięła się od bezproblemowego przygotowywania posiłku. Niemal w każdej kuchni można znaleźć ziemniaki, masło lub olej roślinny, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Warto zaopatrzyć się w naostrzony nóż, aby wychodziły równe nacięcia.

Ziemniaki Hasselback – przepis na domowy obiad

Składniki:

Liczba porcji: na 2 osoby.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 10 g suszonego lub świeżego rozmarynu,
  • 20 ml oleju roślinnego, lub stopionego masła,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Jak przygotować ziemniaki Hasselback?

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i dokładnie osuszyć.
2. Warzywo trzeba naciąć ostrym nożem do 3/4 głębokości.
3. Bulwy należy posmarować połową oleju lub stopionego masłem.
4. Ziemniaki należy posolić i doprawić pieprzem.
5. Bulwy należy umieścić w żaroodpornym naczyniu lub położyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
6. Ziemniaki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
7. Podpieczone ziemniaki należy wyjąć, polać resztą tłuszczu i wstawić ponownie na 20 minut.
8. Ziemniaki powinny być rumiane, intensywnie pachnieć i być chrupiące.

Ziemniaki Hasselback - skąd pochodzą?

Najbardziej prawdopodobne jest, że ziemniaki Hasselback wywodzą się ze szwedzkiej kuchni. Uważa się, że pojawiły się po raz pierwszy w małej restauracji Hasselbacken w XIX wieku. Wedle innych doniesień powstanie ziemniaczanego dania przypisuje się szwedzkiemu kucharzowi Leifowi Elissonowi pracującemu we wspomnianym lokalu, w 1953 roku. Nie do końca przekrojenie ziemniaków miało wymiar praktyczny, tłuszcz wnikał do środka warzywa, a jednocześnie się nie rozpadały. Te ziemniaki podawane są jako dodatek do dania głównego.

Jak przyprawić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z boczkiem pokrojonym w kawałki. Dodatkowo warto sięgać po różnego rodzaju zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzają się takie dodatki jak granulowany czosnek, mieszanka przyprawowa curry, mielona słodka papryka, a nawet kurkuma.

Wśród świeżych lub suszonych ziół warto stosować np.:

  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • bazylię,
  • majeranek.

Z czym podawać ziemniaki Hasselback?

Tak upieczone ziemniaki wyśmienicie smakują z:

  • sosem czosnkowym na bazie jogurtu,
  • majonezem wymieszanym ze świeżymi ziołami,
  • lub po prostu posypane posiekaną natką pietruszki.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!