Spis treści
Nazwa hasselback, czyli beztroska prawdopodobnie wzięła się od bezproblemowego przygotowywania posiłku. Niemal w każdej kuchni można znaleźć ziemniaki, masło lub olej roślinny, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Warto zaopatrzyć się w naostrzony nóż, aby wychodziły równe nacięcia.
Ziemniaki Hasselback – przepis na domowy obiad
Składniki:
Liczba porcji: na 2 osoby.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 10 g suszonego lub świeżego rozmarynu,
- 20 ml oleju roślinnego, lub stopionego masła,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Jak przygotować ziemniaki Hasselback?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i dokładnie osuszyć.
2. Warzywo trzeba naciąć ostrym nożem do 3/4 głębokości.
3. Bulwy należy posmarować połową oleju lub stopionego masłem.
4. Ziemniaki należy posolić i doprawić pieprzem.
5. Bulwy należy umieścić w żaroodpornym naczyniu lub położyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
6. Ziemniaki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
7. Podpieczone ziemniaki należy wyjąć, polać resztą tłuszczu i wstawić ponownie na 20 minut.
8. Ziemniaki powinny być rumiane, intensywnie pachnieć i być chrupiące.
Sprawdź także: Zupa ziemniaczana jak w PRL-u. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Dzięki jednej przyprawie trudno się jej oprzeć
Ziemniaki Hasselback - skąd pochodzą?
Najbardziej prawdopodobne jest, że ziemniaki Hasselback wywodzą się ze szwedzkiej kuchni. Uważa się, że pojawiły się po raz pierwszy w małej restauracji Hasselbacken w XIX wieku. Wedle innych doniesień powstanie ziemniaczanego dania przypisuje się szwedzkiemu kucharzowi Leifowi Elissonowi pracującemu we wspomnianym lokalu, w 1953 roku. Nie do końca przekrojenie ziemniaków miało wymiar praktyczny, tłuszcz wnikał do środka warzywa, a jednocześnie się nie rozpadały. Te ziemniaki podawane są jako dodatek do dania głównego.
Zobacz także: Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki
Jak przyprawić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z boczkiem pokrojonym w kawałki. Dodatkowo warto sięgać po różnego rodzaju zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzają się takie dodatki jak granulowany czosnek, mieszanka przyprawowa curry, mielona słodka papryka, a nawet kurkuma.
Wśród świeżych lub suszonych ziół warto stosować np.:
- rozmaryn,
- tymianek,
- bazylię,
- majeranek.
Z czym podawać ziemniaki Hasselback?
Tak upieczone ziemniaki wyśmienicie smakują z:
- sosem czosnkowym na bazie jogurtu,
- majonezem wymieszanym ze świeżymi ziołami,
- lub po prostu posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?