W skrócie:
Schab po prowansalsku siostry Anastazji – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: na 6 kotletów.
Czas przygotowania: 30 minut + czas smażenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
700 g schabu,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
1-2 łyżki mąki pszennej,
100 g twardego żółtego sera,
2-3 jajka,
bułka tarta do panierowania,
tłuszcz do smażenia np.: olej rzepakowy,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić schab po prowansalsku siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku mięso pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem i rozbij.
Ser zetrzyj na tarce drobnych oczkach i wymieszaj z bułką tartą.
Następnie kotlety panieruj w kwaśnej śmietanie, potem w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej ze startym serem.
Schab po prowansalsku siostry Anastazji smaż na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety po prowansalsku siostry Anastazji podawaj z podsmażanymi ziemniakami z patelni i pokrojonymi w plastry pomidorami.
Dodatki do kotleta siostry Anastazji
Aby kotlet miał wyrazistszy smak, to przyprawiam rozbite mięso odrobiną mieszanki ziół prowansalskich. W jej składzie znajduje się zestawienie tymianku, rozmarynu, bazylii, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru, oregano i majeranku. W zależności od producenta występują one w różnych proporcjach. Z łatwością możesz także samodzielnie zrobić taką przyprawę i dodawać ją do mięsa.
Przepis na schab po prowansalsku siostry Anastazji zainspirowany jest książką „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Kulinaria
