Fani mięsa będą prosić cię o przepis na ten posiłek. Ten schab po prowansalsku siostry Anastazji to pomysł na tani obiad. Danie na medal

Anna Daniluk
Domowy schab po prowansalsku według sposobu siostry Anastazji zyskuje wyjątkowy smak dzięki użyciu kwaśnej śmietany.
Domowy schab po prowansalsku według sposobu siostry Anastazji zyskuje wyjątkowy smak dzięki użyciu kwaśnej śmietany. alein/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Schab po prowansalsku z przepisu siostry Anastazji to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, bo łączy doświadczenie w gotowaniu znanej zakonnicy, domowy klimat i zrobiony jest z łatwodostępnych składników. Wyśmienite na codzienny obiad i na elegancką kolację. Raz zrobisz, a będziesz do niego wracać.

W skrócie:

Schab po prowansalsku siostry Anastazji – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: na 6  kotletów.

Czas przygotowania: 30 minut + czas smażenia.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 700 g schabu,

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,

  • 1-2 łyżki mąki pszennej,

  • 100 g twardego żółtego sera,

  • 2-3 jajka,

  • bułka tarta do panierowania,

  • tłuszcz do smażenia np.: olej rzepakowy,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić schab po prowansalsku siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mięso pokrój na porcje, dopraw solą  i pieprzem i rozbij.

  2. Ser zetrzyj na tarce  drobnych oczkach i wymieszaj z bułką tartą.

  3. Następnie kotlety panieruj w kwaśnej śmietanie, potem w mące pszennej, jajku i bułce tartej wymieszanej ze startym serem.

  4. Schab po prowansalsku siostry Anastazji smaż na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

  5. Gotowe kotlety po prowansalsku siostry Anastazji podawaj z podsmażanymi ziemniakami z patelni i pokrojonymi w plastry pomidorami.

Dodatki do kotleta siostry Anastazji

Aby kotlet miał wyrazistszy smak, to przyprawiam rozbite mięso odrobiną mieszanki ziół prowansalskich. W jej składzie znajduje się zestawienie tymianku, rozmarynu, bazylii, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru, oregano i majeranku. W zależności od producenta występują one w różnych proporcjach. Z łatwością możesz także samodzielnie zrobić taką przyprawę i dodawać ją do mięsa.

Przepis na schab po prowansalsku siostry Anastazji zainspirowany jest książką „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni