Sekret soczystej karkówki z grilla. Ta marynata z ketchupu to strzał w dziesiątkę. Po prostu palce lizać!

Zobacz, jak przygotować karkówkę z grilla lub patelni, która będzie miękka i soczysta. Poznaj etapy przygotowania na zdjęciach.
Zobacz, jak przygotować karkówkę z grilla lub patelni, która będzie miękka i soczysta. Poznaj etapy przygotowania na zdjęciach. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Tak przyrządzona zachwyci każdego smakosza. Jej niezwykły smak to zasługa wyjątkowej marynaty z ketchupu, ostrej musztardy i aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy preferujesz ruszt, czy patelnię grillową, podpowiem ci, jak usmażyć ją do perfekcji. To prostsze niż myślisz, a efekt? Twoi goście będą zachwyceni! Koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepszą karkówkę z grilla!

W skrócie

Mamy dla ciebie przepis na karkówkę z grilla w wyrazistej marynacie z ketchupu. To prosta i szybka do przygotowania marynata, która sprawi, że mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata – ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.

Tak zamarynowaną karkówkę możesz z powodzeniem usmażyć na grillu elektrycznym, a także na patelni grillowej. Danie proponujemy podać z ulubionym sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i porcją sałatki, np. z tego przepisu: ekspresowa sałatka z 3 składników.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną karkówkę z grilla

Przepis na karkówkę z grilla

Liczba porcji: na 4 plastry karkówki.
Czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,

Marynata:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić grillowaną karkówkę?

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj ketchup z ostrą musztardą.
  2. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, chili, czosnek.
  3. Całość wymieszaj.
  4. Do osobnego naczynia wkładaj po plastrze karkówki, smarując go przygotowaną marynatą z obu stron. Zrób tak z każdym plastrem mięsa i wykorzystaj całą marynatę.
  5. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez około 15 minut, co jakiś czas przekręcając i smarując marynatą.

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Wskazówki

Jedną z najczęściej wybieranych potraw z grilla jest karkówka. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
  • najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
  • plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
  • zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
  • mięso należy zamarynować — im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
  • nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz – wyjmij mięso z lodówki wcześniej.

Jak usmażyć karkówkę na patelni?

  1. Wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż będzie miała temperaturę pokojową.
  2. Patelnię lekko natłuść olejem. Jeśli smażysz karkówkę na patelni grillowej, możesz ją jedynie przetrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Nastaw niewielki ogień.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź plastry karkówki i smaż powoli z obu stron na złoty kolor.
  5. Karkówka z grilla gotowa. Życzymy smacznego!

Potrawy na grilla

Sezon na grilla trwa w najlepsze. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu.

Najpopularniejsze potrawy z grilla to:

  • ziemniaki z grilla,
  • żeberka z grilla,
  • karkówka z grilla,
  • kiełbasa z grilla,
  • szaszłyki,
  • warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.

Nie zapomni także przygotować solidnej porcji zdrowej sałatki. Możesz skorzystać z naszych polecanych przepisów: 15 najlepszych pomysłów na sałatki do dań z grilla. Na deser podaj np. szybkie do zrobienia ciastka francuskie z rabarbarem lub pyszne ciasto leśny mech.

Zobacz, jak przygotować karkówkę z grilla lub patelni, która będzie miękka i soczysta. Poznaj etapy przygotowania na zdjęciach.

Sekret soczystej karkówki z grilla. Ta marynata z ketchupu t...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni