Spis treści
Truskawkowa chmurka – przepis na letni deser
Liczba porcji: ok. 24 kawałki.
Czas przygotowania: 2,5-3 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Galaretka truskawkowa:
3 galaretki truskawkowe,
1 l gorącej wody,
ok. 600 g truskawek.
Kruche ciasto:
200 g mąki tortowej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru pudru,
6 żółtek (z lodówki),
100 g zimnego masła,
szczypta soli.
Beza:
6 białek (w temperaturze pokojowej),
1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru),
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli.
Krem:
600 ml śmietanki kremówki 30%,
250 g mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
2 i 1/2 łyżeczki bitej śmietany w proszku lub żelatyny,
1/4 szklanki wody.
Jak zrobić ciasto truskawkowa chmurka?
Przygotuj galaretkę. Rozpuść galaretki w litrze gorącej wody i dobrze wymieszaj. Odstaw, żeby lekko stężała.
Zrób kruche ciasto.Przesiej mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, kawałki zimnego masła i sól. Rozcieraj wszystko palcami do powstania kruszonki.
Powstałą kruszonkę wysyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej o wymiarach ok. 25 x 35 cm lub zbliżonych) i dociśnij, tworząc równy spód. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez ok. 18–20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmij i ostudź.
Upiecz bezę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, dalej ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Przełóż pianę do formy (o takich samych wymiarach, jak na ciasto kruche), tworząc fantazyjne kształty. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza, po czym od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu bezy nie wyciągaj jej od razu z piekarnika. Zostaw ją w wyłączonym piekarniku na ok. 1 godzinę, potem lekko uchyl drzwiczki i pozwól jej wystygnąć.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na kawałki i rozłóż równomiernie na kruchym spodzie. Na owoce wyłóż lekko stężałą galaretkę. Wstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Zrób krem śmietankowy. Żelatynę zalej wodą i odstaw na ok. 2 minuty. Następnie delikatnie ją podgrzej (np. w mikrofalówce), wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Kiedy żelatyna stygnie, ubij na sztywno zimną śmietankę z mascarpone. Przesiej przez sitko cukier puder, dodaj do kremu i zmiksuj. Na koniec powoli wlej ostudzoną żelatynę, miksując na małych obrotach. Gotowy krem rozsmaruj na galaretce.
Wyjmij z lodówki kruche ciasto z galaretką. Wyłóż na nie krem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu ułóż ostudzoną bezę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Jeśli chcesz, by beza pozostała chrupiąca do podania, przechowuj ją osobno (np. w piekarniku) i ułóż na cieście tuż przed serwowaniem.
Kulinaria
