Spis treści
Uštipci – bałkańskie placuszki na śniadanie i nie tylko
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
1 jajko,
200 g mąki pszennej,
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
szczypta soli,
ok. 150 ml gęstego jogurtu greckiego lub 100 ml jogurtu naturalnego,
olej do smażenia.
Jak zrobić uštipci – bałkańskie racuchy?
W misce połącz jajko z jogurtem, dodaj sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj całość na jednolitą, gęstą masę. Powinna być bardzo miękka, lepić się do rąk i mieć bąble powietrza. Przed smażeniem warto, żeby „odpoczęło”. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 10-15 minut.
W garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Musi być go tyle, żeby uštipci w nim pływały. Gdy olej będzie gorący, zmniejsz ogień – placuszki powinny smażyć się powoli, aby równomiernie się zarumieniły i nie pozostały surowe w środku.
Weź dwie łyżki i zanurz je w gorącym oleju. Dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do powierzchni. Jedną łyżką nabieraj porcje ciasta i ostrożnie wkładaj je do tłuszczu, a drugą pomóż sobie ściągać ciasto. Bałkańskie racuszki smaż na złoty kolor, obracając je w trakcie.
Gotowe uštipci wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z kremowym serem, ajvarem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Uštipci miękkie i puszyste, ale jeśli wolisz je bardziej chrupiące, możesz przygotować je z dodatkiem mleka zamiast jogurtu – tak robi moja znajoma z Czarnogóry.
Uštipci – bałkańskie placuszki nie tylko na śniadanie
Uštipci to najpopularniejsze na Bałkanach placuszki, które najczęściej je się na śniadanie. Znajdziesz je w różnych częściach Półwyspu Bałkańskiego, ale mogą się różnić kształtem, składem czy też nazwą (m.in. uštipci, uštipke, priganice, mekike, lokumi, peksimeti). Najlepiej smakują te świeże, jak są jeszcze ciepłe. Z czym je jeść? Świetnie pasuje do nich ajvar, bałkańska pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Słone sery (jak np. ser kozi, bryndza czy ser feta) podkreślą puszyste wnętrze uštipków. Możesz je też maczać w kwaśnej śmietanie lub gęstym jogurcie. W wersji bardziej sycącej podawaj je z wędlinami i serami oraz sałatką (np. z sałatką szopską). Wolisz słodki smak? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uštipke pałaszować z dżemami, konfiturami czy powidłami, zanurzać w jogurcie greckim wymieszanym z miodem albo po prostu posypać je cukrem pudrem. Podążaj za swoim smakiem.
Kulinaria
