Spis treści
Co niezwykłego jest w makaronie kojac?
Makaron konjac wykonany jest na bazie wody wymieszanej z mąką wytworzoną z bulwy dziwidła Riviera, warzywa znanego pod nazwą łacińską Amorphophallus konjac. W warunkach naturalnych rośnie w Azji. Warzywo ma charakterystyczny zapach, przypominający gnijące mięso. Bywa używane także do produkcji ryżu, a w kosmetyce wytwarza się z niego gąbki konjac, stosowane między innymi do mycia twarzy.
Ze względu na dużą zawartość wody makaron konjac ma ciekawą, galaretowatą strukturę. Jest też niezwykle lekki.
Makaron konjac hitem na TikToku
Przyjmuje się, że w 100 g produktu jest około 6 kalorii. Dlatego TikTokerzy polecają go w przepisach diety:
- redukcyjnej,
- ketogenicznej,
- wegańskiej,
- eliminacyjnej,
- cukrzycowej.
Dla wielu osób konjac to znakomity sposób, aby zjeść zdrowsze wersje dań kuchni chińskiej lub inspirowane kuchnią włoską.
Makaron konjac nie ma konkretnego smaku
Atutem makaronu konjac jest brak konkretnego smaku. Dopiero po użyciu przypraw i warzyw nabiera pożądanych walorów smakowych i aromatycznych. Ta cecha pozwala na różne kombinacje i eksperymenty.
Gotuj smacznie i zdrowo!
Na przykład tiktokerka publikująca na profilu Iamdoraleung połączyła przepis, który był hitem 2021 roku, z makaronem konjac. W ten sposób sos z pieczonej fety z pomidorami stał się jeszcze zdrowszy i mogą sięgać po niego osoby dbające o linię. Nowa wersja potrawy została wzbogacona:
- ricottą,
- szczyptą chilli,
- świeżymi liśćmi bazylii
- i szpinakiem.
Po upieczeniu tiktokerka rozdrobniła pieczoną fetę wraz z ricottą i pomidorkami. Dodała zielone liście, przyprawy i wymieszała z dietetycznym makaronem. Na sam widok można poczuć się głodnym.
Kolejnym świetnym sposobem na wzbogacenie smaku makaronu konjac jest łączenie go z kimchi lub użycie go jako składnik dania ramen.
Konjac z warzywami
Natomiast TikToker publikujący na profilu leansquad1 doczekał się około 500 tysięcy wyświetleń. Jego wersja makaronu konjac obfituje w warzywa, między innymi:
- selera naciowego,
- paprykę czerwoną,
- cebulę,
- brokułu.
Ponadto dodał marynowanego i podsmażonego kurczaka. Posiłek znajdujący się na dużej patelni dla około 4 osób zawiera według niego jedynie 150 kalorii.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Z pewnością makaron konjac to produkt, który warto mieć w domowej spiżarni, gdy lubimy szybkie dania azjatyckie.
Jak przechowywać makaron konjac?
Ten azjatycki składnik sprzedawany jest w plastikowych woreczkach. Zachowuje przydatność do spożycia przez około rok. Po otwarciu powinien być trzymany w lodówce w zimnej wodzie i zjedzony w ciągu 2-3 dni.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?