Herbata nieśmiertelności, czyli fermentowana witaminowa bomba. Jak ją zrobić w domu?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kombucha, czyli fermentowana herbata zyskuje w Polsce coraz większą popularność.
Kombucha, czyli fermentowana herbata zyskuje w Polsce coraz większą popularność. gettyimages.com/ThitareeSarmkasat
Udostępnij:
Razem z modą na ekologiczną żywność i zdrowe odżywianie wzrosło zainteresowanie produktami, które zawierają naturalne probiotyki. Wśród nich są m. in. kiszonki oraz fermentowana herbata – kombucha, zwana też herbatą nieśmiertelności, która jest coraz bardziej popularna w Polsce. Podpowiadamy, jak ją zrobić w domu oraz jakie ma właściwości odżywcze.

W skrócie

Kombucha – co to jest?

Kombucha, zapisywana również jako kombucza, zwana też „herbatą nieśmiertelności”, to pochodzący z Azji napój wykonywany z liści zielonej, czarnej lub czerwonej herbaty. Nazwa jest pochodzenia japońskiego i oznacza herbatę wytwarzaną z wodorostów. Herbata poddawana jest procesowi fermentacji z cukrem i kulturami bakterii (octowych i mlekowych) oraz drożdży określanych nazwą SCOBY (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) przez ok. 7 dni.

SCOBY to biofilm mikroorganizmów (zbiór drobnoustrojów i grzybów), wyglądający jak kapelusz grzyba, który staje się bazą do kolejnych naparów. Innymi funkcjonującymi nazwami na zbiór bakterii i grzybów są grzybek herbaciany oraz grzybek japoński.

Właściwości kombuchy – witaminy i minerały

Kombucha jest napojem, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, a nawet pomaga wzmacniać odporność organizmu. Po fermentacji staje się koktajlem witaminowym. Warto pamiętać, że kombucha ma niewielką ilość alkoholu. Wśród jej składników odżywczych wymienia się:

  • cukry,
  • polifenole herbaty,
  • błonnik,
  • etanol,
  • aminokwasy, w tym lizynę;
  • miedź,
  • żelazo,
  • mangan,
  • nikiel,
  • cynk,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B.

Kombucha stała się szczególnie popularna wśród żywności nieprzetworzonej chemicznie. Przypisuje się jej dobroczynne właściwości przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i ciśnienia we krwi oraz wpływ na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Zwrócono też uwagę na ten napój w kontekście badań naukowych związanych z mikrobiomem jelit, które do tej pory przeprowadzane były głównie na zwierzętach.

Kombucha ceniona jest za swoje właściwości odżywcze.
Kombucha ceniona jest za swoje właściwości odżywcze. gettyimages.com/ablokhin

Kombucha - przepis. Jak zrobić „herbatę nieśmiertelności” w domu?

Kombucha to prosty napój do przygotowania w domu. Wystarczy 5 podstawowych składników, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem i wesprzeć działanie organizmu.

Przepis na kombuchę
Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka wybranej herbaty
  • 60 g cukru
  • 25 g SCOBY
  • 160 - 200 ml kombuchy z poprzedniego wykonania (starter)

Przygotowanie

  1. Herbatę należy zaparzyć we wrzącej wodzie. Jeszcze ciepłą trzeba posłodzić i dokładnie wymieszać cukier aż do rozpuszczenia. Herbatę odstawiamy do ostudzenia.
  2. Herbatę o temperaturze pokojowej należy przecedzić i przelać do wyparzonego słoika.
  3. Dodajemy SCOBY i porcję kombuchy z poprzedniego napoju. Słoik należy zakryć gazą i obwiązać sznurkiem lub przytrzymać gumką recepturką.
  4. Kombuchę należy odstawić do fermentacji w ciepłym i zacienionym miejscu. Potrwa to około 7-12 dni.
  5. Gdy smak kombuchy przypadnie ci do gustu i będzie dostatecznie kwaśny, należy wyjąć ze słoika SCOBY.
  6. Grzyba trzeba przełożyć do mniejszego słoika i zalać kombuchą. Będzie to starter do następnej herbaty.
  7. Pozostałą kombuchę należy przelać do butelek z zakrętką lub kapslem.
  8. Gotową kombuchę należy przechowywać w lodówce.

Jak zrobić kombuchę bez startera?

Aby zrobić napój bez grzybka herbacianego, trzeba użyć gotowej kombuchy. Taką można kupić w sklepach ekologicznych lub wziąć od osób, które wcześniej robiły napój. Gotową kombuchę trzeba przelać do wyparzonego słoika i przykryć czystą gazą. Całość odstawia się w ciepłe i ciemne miejsce. Po kilku dniach na wierzchu pojawi się domowej produkcji grzybek herbaciany.

Kombucha - jak pić napój?

Kombucha to orzeźwiający napój, który najlepiej pić bez dodatków. W upalne dni można dodać kostki lodu, plasterki cytryny lub pomarańczy albo gałązkę mięty. Czasem zdarza się zobaczyć przepisy na kombuchę wykorzystujące też inne dodatki, np. zioła lub płatki róży.

Pij zdrowe koktaile

miejsce #1

Adler

Adler AD 4076

254,74 zł128,00 zł-50%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie