Młoda kapusta z makaronem i boczkiem nakarmi całą rodzinę i nie zrujnuje budżetu. Oto danie, które smakuje jak u babci. Wiosenny hit!

Anna Daniluk
Na rodzinny obiad przyrządź młodą kapustę z makaronem i boczkiem.
Na rodzinny obiad przyrządź młodą kapustę z makaronem i boczkiem. LauriPatterson/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Na straganach są już główki młodej kapusty, które aż proszą się, aby ugotować z nich smakowity obiad. W mniej niż 30 minut zrób młodą kapustę z makaronem i boczkiem. Co więcej, lekko słodka młoda kapusta, chrupiący boczek i sycący makaron to zestawienie przypominające w smaku łazanki. Zaręczam, że to fenomenalna opcja na szybki, a zarazem satysfakcjonujący obiad, który zaspokoi głód domowników.

W skrócie:

Młoda kapusta z makaronem i boczkiem – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty (ok. 800 g),

  • 200 g wędzonego boczku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • 200 g makaronu  np.: świderki, penne lub kokardki,

  • 20 ml oleju rzepakowego lub klarowanego masła do smażenia,

  • sól, pieprz do smaku,

  • świeży koperek do posypania (opcjonalnie).

Jak zrobić młodą kapustę z makaronem i boczkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania makaronu.

  2. Następnie młodą kapustę poszatkuj na mandolinie lub cienko pokrój ostrym nożem.

  3. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy lub klarowane masło. Podsmaż boczek na chrupko. Wyjmij boczek z patelni, pozostawiając tłuszcz.

  5. Na tłuszczu pozostałym po boczku podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił.

  6. Dodaj na patelnię poszatkowaną kapustę. Smaż, mieszając, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca (około 10-15 minut). W razie potrzeby podlej odrobiną wody.

  7. Do podsmażonej młodej kapusty dodaj ugotowany makaron i podsmażony boczek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Jeśli danie jest zbyt suche, dolej 30 ml wody z gotowania makaronu.

  9. Młodą kapustę z makaronem i boczkiem podawaj od razu posypaną świeżym koperkiem.

Pamiętaj, że młoda kapusta z makaronem i boczkiem to nie tylko pyszny, ale i niezwykle uniwersalny posiłek. Możesz także urozmaicić jej smak, dodając posiekaną natkę pietruszki i poszatkowane pieczarki obsmażone na złoto. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć wyjątkowo smaczne danie. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni