Pomysły na wiosenne posiłki
Wiosenna sałatka to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak również śniadanie. Jest to pożywne danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy.
Sałatka z makaronem, pomidorkami i fetą
Składniki:
- 300 gramów makaronu penne
- 250 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- 100 gramów sera feta
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a ogórka w półksiężyce.
W misce umieścić pokrojone warzywa oraz przestudzony makaron. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników w misce. Ser feta pokruszyć i wrzucić do miski. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz do smaku i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
Przedstawiamy wiosenny przepis na pyszną zupę, którą bez problemu przygotujesz w swojej kuchni. Zupa może być podawana na obiad lub na kolację.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
- 500 gramów świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć.
Do garnka wlać bulion warzywny i dodać groszek zielony. Wszystkie składniki gotować, aż groszek będzie miękki. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować na gładki krem.
Jeśli poszukujesz pomysłu na wiosenny obiad, to sprawdź nasz przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Będzie to świetne danie również na kolację.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
- 400 gramów makaronu kokardki
- 300 gramów filetu z kurczaka
- 500 gramów szpinaku
- 250 gramów pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 mililitrów śmietanki 30%
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę kroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, a pieczarki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie umieścić pokrojony filet z kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony.
Do składników na patelni dodać szpinak oraz pieczarki i smażyć, aż warzywa zmiękną. Następnie wlać śmietankę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku i gotować około 3 minuty.
Ugotowany makaron wrzucić do sosu z kurczakiem oraz warzywami i wymieszać wszystkie składniki.
Sprawdź, co Ci się przyda
Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?