Przepis na krem sułtański, słynny deser z PRL-u. "Dziewczyny do wzięcia" się nim zajadały

Redakcja Strony Kuchni
Krem sułtański, jeden z najpopularniejszych deserów czasów PRL. Zobacz w galerii przepis, jak go zrobić krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Krem sułtański, jeden z najpopularniejszych deserów czasów PRL. Zobacz w galerii przepis, jak go zrobić krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. msz
Pamiętacie słynną scenę z kultowej komedii Janusza Kondratiuka z 1972 r. "Dziewczyny do wzięcia"? Panowie zamawiają w kawiarni dla głównych bohaterek okazały krem sułtański w pucharkach, który był w czasach PRL-u bardzo popularny. Wypróbujcie prosty przepis na ten słodki deser, który ma smak dzieciństwa.

W skrócie

Słynne desery z PRL-u

W siermiężnych czasach PRL-u w sklepach brakowało wielu produktów. Czekolada, kakao, a nawet rodzynki to były dobra luksusowe. Królowały potrawy i ciasta z łatwo dostępnych produktów albo półproduktów. Oprócz wspomnianego kremu sułtańskiego, w kawiarniach i cukierniach można było dostać również:

Nasze mamy i bacie na osłodę przygotowywały nam z kolei kogel-mogel, deser z utartych jajek (tutaj znajdziesz przepis na kawę z koglem-moglem).

Co to jest krem sułtański?

Krem sułtański zaczął robić furorę w polskich kawiarniach i koktajlbarach na początku lat 70. ubiegłego wieku, w "epoce gierkowskiej". Kraj miał się otworzyć na świat, a do sklepów trafiły rodzynki i kakao, które są składnikami kremu. Trzeba jednak wyjaśnić, że sama nazwa - krem sułtański - jest nieco myląca, bo tak naprawdę mamy tu do czynienia po prostu z bitą śmietaną. Nie wiadomo dziś też, kto wymyślił ten słynny deser. Jedno jest pewne: w czasach PRL-u miał to być symbol dobrobytu.

Zobacz w galerii, jak zrobić krem sułtański krok po kroku. Kliknij w przycisk

"Owo cudo, robione ze słodkiej śmietanki kremówki, ubitej w dwóch wersjach: jasnej i ciemnej, początkowo podawane było jedynie z posypanymi rodzynkami, wcześniej namoczonymi w rumie. Z biegiem czasu zaczęto ów bijący rekordy popularności smakołyk dodatkowo urozmaicać pokruszonymi bezikami, biszkoptami, posiekanymi migdałami czy orzechami - pisał na stronie rytmywarszawy.pl Paweł Płaczek, autor książek o kuchni i bloga takemycake.eu. I dodał: "Krem sułtański pojawił się w restauracyjnych menu najpierw nieśmiało pod koniec lat 60. poprzedniego stulecia, aby na początku lat 70. stać się pozycją obowiązkową w menu każdej szanującej się kawiarni, a zarazem słodkim dowodem na to, jak fantastycznie rozwija się nasz kraj".

Dziś miłośnicy dawnego kina mogą kojarzyć krem sułtański ze słynnej komedii Janusza Kondratiuka z lat 70. pt. "Dziewczyny do wzięcia". Tytułowe bohaterki przyjeżdżają ze wsi do Warszawy, a w modnej kawiarni panowie zamawiają dla nich właśnie wspomniany deser.

Zobacz słynną scenę z filmu "Dziewczyny do wzięcia":

Przepis na krem sułtański

(2 porcje, czas przygotowania: 25 min)

Krem sułtański gotowy. Najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzony. Mięta nie jest konieczna. Życzymy smacznego!
Krem sułtański gotowy. Najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzony. Mięta nie jest konieczna. Życzymy smacznego! msz

Składniki

  • 500 ml śmietanki 36 proc. lub 30 proc. (wtedy deser będzie nieco mniej sztywny)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • kieliszek rumu (wersja dla dorosłych)
  • 2 średnie pokruszone bezy
  • 2 biszkopty lub rurki
  • Opcjonalnie: 1 łyżka cukru waniliowego, siekane migdały

Jak zrobić krem sułtański?

  1. Zimną śmietankę z lodówki wlewamy do zimnego, wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na wolnych obrotach.
  2. Jak masa nieco zgęstnieje, dodajemy cukier puder, wciąż ubijając i zwiększając nieco obroty. Nie można jednak robić tego zbyt długo.
  3. Ubitą śmietankę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
  4. Na spód pucharków kładziemy pokruszone bezy.
  5. Wlewamy do nich w kolejności: najpierw jasną masę, potem ciemną i znowu jasną.
  6. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą lub rumem i odstawiamy na max 10 min. Odsączamy na sitku i kładziemy na wierzch deseru.
  7. Dodajemy biszkopt lub rurkę. Opcjonalnie posypujemy posiekanymi migdałami.

Krem sułtański gotowy. Najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzony. Życzymy smacznego!

Zobacz także: Przepis na lemon curd

Krem sułtański, jeden z najpopularniejszych deserów czasów PRL. Zobacz w galerii przepis, jak go zrobić krok po kroku. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Przepis na krem sułtański, słynny deser z PRL-u. "Dziewczyny...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni