Apetyczny lemon curd. Przepis na krem cytrynowy nie tylko do ciast. Słodko-kwaśny dodatek do deserów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lemon curd z zapieczoną bezą to sposób na podanie wyjątkowego i prostego deseru na podwieczorek.
Lemon curd z zapieczoną bezą to sposób na podanie wyjątkowego i prostego deseru na podwieczorek. 123rf.com/sarsmis/zdjęcie ilustracyjne
Domowy lemon curd to po prostu krem cytrynowy z dodatkiem jajek. Przysmak ma konsystencję lekkiego budyniu. Może być stosowany do przekładania naleśników, biszkoptów lub napełniania kruchych babeczek. Podpowiadamy przepis na aksamitny krem lemon curd nie tylko na podwieczorek.

W skrócie

Lemon curd to krem na bazie cytryn pochodzący z Wielkiej Brytanii. Można go traktować jako składnik ciast lub indywidualny deser. Znakomicie smakuje krem lemon curd wymieszany z serkiem mascarpone do faszerowania naleśników lub domowych pączków. Podpowiadamy przepis na domowy lemon curd.

Lemon curd – przepis na prosty krem cytrynowy

Liczba porcji: 1 słoik pojemność 200 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 140 g cukru kryształu,
  • 70 g masła.

Jak zrobić lemon curd?

Przygotowanie:

  1. Cytrynę należy dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą i otrzeć skórkę z dwóch cytryn. Następnie z obu cytryn należy wycisnąć sok. W zależności od wielkości owoców będzie to około 100 ml.
  2. Następnie należy umyć jajka i oddzielić dwa żółtka od białek i dodać dwa całe jajka. Warto robić to do szklanki, zanim umieści się je w garnku. Dzięki temu można sprawdzić świeżość produktu.
  3. W małym garnku z grubym dnem trzeba dodać żółtka, dwa całe jajka i cukier. Przy pomocy trzepaczki kuchennej należy całość wymieszać.
  4. Następnie należy dodać masło i sok z cytryny. Całość należy wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż krem zacznie gęstnieć, czyli do momentu pierwszego zagotowania.
  5. W tym momencie należy zestawić garnek z ognia i dodać do niego startą skórkę z cytryny.
  6. Gotowy lemon curd należy przełożyć do czystego, wyparzonego i suchego słoika.
  7. Zamknięty w słoiku krem cytrynowy można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 10 dni.

Zastosowanie lemon curd

Intensywny żółty kolor sprawia, że lemon curd często przygotowuje się na Wielkanoc jako krem do odświętnych babeczek. Latem krem używa się do deserów owocowych np.: do Eton mess. Krem cytrynowy można także dodać do karnawałowej bezy Pavlovej albo gofrów. Kwaśny smak kremu znakomicie kontrastuje ze słodkim i chrupiącym wypiekiem. Ponadto z kremem cytrynowym świetnie smakuje krucha tarta lub domowy tort urodzinowy.

Alternatywny orange curd

W podobny sposób przygotowuje się krem pomarańczowy, czyli orange curd. W tym przypadku, zamiast soku cytrynowego należy wykorzystać sok wyciśnięty z pomarańczy wraz z otartą skórką. Ten krem jest słodszy i nie stanowi wyraźnego kontrastu smakowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni