Klasyka PRL czyli wafle a'la pischinger
Pischinger to torcik wiedeński składający się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową i oblany czekoladowym lukrem.
Do jego przygotowania używa się: masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. To produkty, które trudno było zdobyć w chudych latach PRL.
Mądre gospodynie domowe sprytnie sobie z tym porodziły i stworzyły tańszą wersję tego klasycznego przepisu - wafle z masą z mleka w proszku.
Mamy dla Ciebie przepis na wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku. Taki przysmak wielu z nas pamięta z lat dzieciństwa.
Przygotowanie wafli jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Ważne, by kontrolować gęstość przygotowywanej masy, ponieważ w miarę jej stygnięcia będzie robić się coraz gęstsza.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Typhoon
Typhoon Butelka Do Oliwy Lub Octu 250Ml Seasonings Przezroczysta ...

FoodSaver
Foodsaver Pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 2.0 FFC022X
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak zrobić przekładane wafle
Przepis na wafle z masą z mleka w proszku
(porcja na ok. 30 wafelków, czas przygotowania: ok. 30 min)
Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 60 ml wody
- 3 czubate łyżki kakao
- ok. 1,5 szklanki mleka w proszku
Jak zrobić wafle z masą z mleka w proszku?
- Do garnuszka włóż margarynę, cukier i kakao.
- Dodaj odrobinę wody ok. 1/4 szklanki i całość doprowadź do wrzenia ciągle mieszając
- Pogotuj ok. 2 min. Odstaw masę do wystudzenia
- Przelej kakaową masę do miski miksera, ustaw go na najmniejsze obroty i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
- Smaruj wafle przygotowaną masą.
- Przykryj całość np. drewnianą deską, by wafle były przyciśnięte i dobrze się połączyły. Gotowe!
Życzymy smacznego!
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kuchenprofi
Kuchenprofi Provence Ceramiczna Brytfanna Czerwona (Ku0712031436)
Niezapomniane wafle z masą z mleka w proszku. Ulubiony przys...