Spis treści
Kuchnia antyinflacyjna
Kuchnia antyinflacyjna robi ostatnio furorę w sieci. I nie ma się czemu dziwić. W dobie szalejącej inflacji i galopujących cen każdy szuka sposobu na oszczędzanie, również w kuchni. Swoimi patentami na tanią kuchnię dzieli się w internecie m.in. Katarzyna Bosacka, promotorka gospodarnego gotowania i autorka kanału na YouTube „EkoBosacka”, która poleca różne przepisy na niedrogie dania. Serwowała na przykład:
Zobacz przepisy na tanie obiady, czyli kuchnię antyinflacyjną. Kliknij w przycisk
Jak oszczędzać na jedzeniu? Radzi Jagna Niedzielska
Z kolei popularna w sieci kucharka i propagatorka idei zero waste - Jagna Niedzielska radziła ostatnio na swoim instagramie, jak oszczędzać na jedzeniu.
"Wydatki, wyższe koszty, inflacja to słowa, które nie czyhają za rogiem… One są wszędzie, a na zakupach spożywczych bolą jak nadepnięcie stopą na klocka Lego" - napisała.
I podpowiedziała internautom, co mogą zrobić, by mniej wydawać na jedzenie. Zdaniem Jagny Niedzielskiej powinniśmy:
- planować posiłki i zakupy
- gotować potrawy na 2-3 dni
- kupować mniej przetworzonej żywności (koszt produkcji może mieć wpływ na wyższą cenę lub gorszy skład)
- starać się chodzić na zakupy z gotówką lub zamawiać zakupy online i zapisywać wydatki
- korzystać z sezonowych i najprostszych produktów
- kupować więcej warzyw
- nie kupować delikatnych produktów (np. truskawek czy malin) na zapas, bo mogą się szybko popsuć
Sposoby internautów na oszczędzanie w kuchni
Pod postem Jagny Niedzielskiej pojawiło się sporo komentarzy internautów, którzy piszą, jak sami radzą sobie z oszczędzaniem na jedzeniu. "Kupuję sezonowo, np. 2 sztuki bakłażana za 2.85 zł - napisała jedna z internautek. I poleciła innym, by robili też swoje zapasy w słoikach, mrozili produkty i gotowali na kilka dni. - Modyfikuję jedno danie na kilka sposobów, by nic nie zmarnować - dodała.
"Gotowanie na 2-3 dni to umiejętność przeze mnie utracona, czas do tego wrócić!" - przyznała jedna z komentujących. Jeszcze inna napisała: - Kupuję produkty z przeceny, gotuję raz na 2-3 dni, a jak już mi się nie chce tego jeść, to mrożę/wekuję i wyciągam, jak nie mam ochoty gotować. Robię przetwory i wino (owoce z lasu i ogródka za darmo, w cukier się zaopatrzyłam, jak był tańszy). Niestety wiem, że wiele osób będzie jeść to, co tanie, niekoniecznie zdrowe i dobrej jakości, bo zwyczajnie nie będzie ich na to stać. I to jest smutne - dodała.
Zobacz także: Przepis na naleśniki z parówkami. Tanie i pożywne danie na obiad jak z PRL-u
Internautka o nicku anasis zdradziła innym swój patent na oszczędzanie: "Planowanie posiłków to podstawa. Warto też sprawdzać szafki oraz lodówkę i monitorować terminy przydatności i stan. Sporą część warzyw można mrozić. Warto mrozić lub przetworzyć warzywa, których nie zdążymy zjeść. Mrożę resztki pieczarek, paprykę, marchewkę. Można z tego przygotować szybki gulasz albo zupę. Mrożę ryż. Zdarzyło mi się też mrozić makaron".
Sprawdzone przepisy na tani obiad
Jeśli szukacie pomysłu na tanie gotowanie, mamy dla was kilka propozycji na smaczne i sycące dania obiadowe (linki do przepisów znajdziecie w galerii):
- fasolkę po bretońsku - obiad za 20 zł dla 6 osób
- przepisy z mięsa z rosołu
- babcine naleśniki z jabłkami
- paszteciki z mięsem
- zapiekankę ziemniaczaną
- leczo z cukinii
- makaron penne z kiełbasą
Tanie desery
Nie zapominamy również o deserach i słodkościach. Agata Stankiewicz, współautorka książek kulinarnych, znana m.in. z programu „Dziewczyny z wypiekami”, na swoim kanale na YouTube o nazwie „Sugarlady” zamieściła przepis na blachę ciasta za 10 zł.
Więcej ciekawych receptur na niedrogie dania znajdziecie w naszej galerii. Koniecznie sprawdźcie. Życzymy smacznego!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?