W skrócie
Przed nami Wielkanoc 2023. Warto ją uczcić przygotowując dla swoich bliskich pyszne, domowe wypieki. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka z kajmakiem. To kruchy spód ciasta z nieco kwaśnymi powidłami śliwkowymi i kajmakiem. Mazurek jest prosty do przygotowania, niezawodny i przepyszny. Masę kajmakową możesz z powodzeniem kupić gotową w puszce lub przygotować ją samodzielnie korzystać z naszego przepisu na domowy sos karmelowy.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pysznego mazurka kajmakowego
Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Liczba porcji: blaszkę 20 × 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem,
- puszka gotowego kajmaku,
- do dekoracji np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki, żurawina
Zobacz także: Wyśmienita babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe. Pysznie smakuje i pięknie wygląda na świątecznym stole
Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przesiania na stolnicę mąki.
- Dodaj zimne masło i posiekaj go z mąką.
- Wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas, to schowaj je na pół godziny do lodówki, będzie bardziej kruche po upieczeniu.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąt i przełóż do blaszki wyłożonych papierem do pieczenia.
- Z pozostawionej części zrób wałeczek i ułóż brzegi ciasta. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.
- Nakłuj ciasto widelcem, by spód rósł i piekł się równo.
- Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj powidłami lub kwaskowym dżemem.
- Masę kajmakową wyjmij z puszki, jeśli jest bardzo gęsta, możesz ją lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała.
- Posmaruj mazurek kajmakiem i udekoruj np. bakaliami i kandyzowanymi owocami.
Czym udekorować mazurek wielkanocny?
Dekorowanie mazurków wielkanocnych to sama przyjemność. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie do pomocy najmłodszych. Wystarczy upiec mazurek według naszego przepisu i przygotować kilka składników do dekoracji, by dzieci miały w czym wybierać.
Do dekoracji mazurków wielkanocnych można użyć:
- orzechów włoskich,
- rodzynek,
- gotowych pisaków spożywczych (do kupienia w większości sklepów),
- kolorowej posypki,
- suszonej moreli,
- żurawiny,
- masy marcepanowej,
- migdałów,
- drażetek czekoladowych,
- żelek owocowych dla dzieci.
Czytaj także: Puszysta babka wielkanocna z mąką ziemniaczaną. Szef kuchni Paweł Suchenek zdradza przepis na delikatny wypiek
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?