Obłędny mazurek kajmakowy. Poznaj przepis na najlepszy mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami. Kruche ciasto z apetycznym nadzieniem

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Mazurek wielkanocny to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurka kajmakowego na kruchym cieście, ozdobionego bakaliami. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a smak obłędny. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

W skrócie

Przed nami Wielkanoc 2023. Warto ją uczcić przygotowując dla swoich bliskich pyszne, domowe wypieki. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka z kajmakiem. To kruchy spód ciasta z nieco kwaśnymi powidłami śliwkowymi i kajmakiem. Mazurek jest prosty do przygotowania, niezawodny i przepyszny. Masę kajmakową możesz z powodzeniem kupić gotową w puszce lub przygotować ją samodzielnie korzystać z naszego przepisu na domowy sos karmelowy.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pysznego mazurka kajmakowego

Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Liczba porcji: blaszkę 20 × 30
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • powidła wiśniowe lub inny kwaskowy dżem,
  • puszka gotowego kajmaku,
  • do dekoracji np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki, żurawina

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania na stolnicę mąki.
  2. Dodaj zimne masło i posiekaj go z mąką.
  3. Wbij żółtka, dodaj szczyptę soli, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas, to schowaj je na pół godziny do lodówki, będzie bardziej kruche po upieczeniu.
  4. Rozwałkuj ciasto, wytnij prostokąt i przełóż do blaszki wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Z pozostawionej części zrób wałeczek i ułóż brzegi ciasta. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.
  6. Nakłuj ciasto widelcem, by spód rósł i piekł się równo.
  7. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Upieczone i wystudzone ciasto posmaruj powidłami lub kwaskowym dżemem.
  9. Masę kajmakową wyjmij z puszki, jeśli jest bardzo gęsta, możesz ją lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała.
  10. Posmaruj mazurek kajmakiem i udekoruj np. bakaliami i kandyzowanymi owocami.

Czym udekorować mazurek wielkanocny?

Dekorowanie mazurków wielkanocnych to sama przyjemność. Dobrym pomysłem jest zaangażowanie do pomocy najmłodszych. Wystarczy upiec mazurek według naszego przepisu i przygotować kilka składników do dekoracji, by dzieci miały w czym wybierać.

Do dekoracji mazurków wielkanocnych można użyć:

  • orzechów włoskich,
  • rodzynek,
  • gotowych pisaków spożywczych (do kupienia w większości sklepów),
  • kolorowej posypki,
  • suszonej moreli,
  • żurawiny,
  • masy marcepanowej,
  • migdałów,
  • drażetek czekoladowych,
  • żelek owocowych dla dzieci.

Czytaj także: Puszysta babka wielkanocna z mąką ziemniaczaną. Szef kuchni Paweł Suchenek zdradza przepis na delikatny wypiek

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Obłędny mazurek kajmakowy. Poznaj przepis na najlepszy mazur...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni