Jak zrobić karmel? Przepis na sos karmelowy. Pyszny dodatek do ciast, kawy i deserów

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Płynny karmel nie jest trudny do wykonania. Trzeba przestrzegać kilku zasad. To idealny dodatek do kawy, ciast i deserów. Wiemy, jak samodzielnie zrobić karmel, słony karmel i sos karmelowy. Zobacz wskazówki i wypróbuj nasz przepis. Zobacz jak powstaje smaczny karmel.

W skrócie

Mamy dla Ciebie przepis i dokładne wskazówki krok po kroku, jak przygotować karmel i sos karmelowy.

Uwaga! Pamiętaj, że rozpuszczony cukier jest bardzo gorący, a w połączeniu z wodą pryska – zachowaj ostrożność.

Zobacz, jak przygotować sos karmelowy

Przepis na karmel i sos karmelowy

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: ok. 20 minut.

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżka masła,
  • opcjonalnie szczypta soli morskiej.

Jak zrobić sos karmelowy?

  1. Wsyp cukier na suchą patelnię tak, by rozłożył się równą warstwą po całej powierzchni patelni.
  2. Włącz średni ogień i poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj cukru.
  3. Gdy cukier się rozpuści, wlej ostrożnie wodę i mieszając drewnianą łyżką. Uważaj, by się nie poparzyć.
  4. Mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie grudki cukru.
  5. Odstaw patelnię na bok, wlej śmietankę i mieszaj.
  6. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj masło.
  7. Gotuj sos przez ok. 3 min., aż będzie gęstszy. Cały czas mieszaj sos łyżką.
  8. Gotowy sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Życzymy smacznego!
Karmel gotowy. Smacznego!
Karmel gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Sos karmelowy można zrobić na dwa sposoby:

  • na sucho, tzn. cukier rozpuszczamy na suchej patelni i dopiero, gdy będzie złoty, dodajemy wodę i śmietankę, ta metoda jest szybka i prosta, ale musimy kontrolować temperaturę – cukier nie może się zbyt spalić, bo będzie gorzki,
  • na mokro, tzn. na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, następnie podgrzewamy tak długo, aż zmieni kolor na lekko bursztynowy, ta metoda jest dłuższa.

Karmel, słony karmel a sos karmelowy

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Ma charakterystyczny smak i piękny, bursztynowy kolor. Powstaje z karmelu, tzn. poprzez karmelizowanie cukru, czyli podgrzanie cukru spożywczego do wysokiej temperatury. Taki karmel po wystygnięciu jest twardy, szklisty i można z niego zrobić cukierniczą dekorację. Dopiero po dodaniu do karmelu śmietanki kremówki i masła otrzymamy pyszny, płynny sos.

Do czego podawać domowy sos karmelowy?

Sos karmelowy pasuje do:

  • kawy,
  • lodów,
  • gofrów,
  • bitej śmietany,
  • ciast,
  • naleśników.

Jakie dodatki pasują do sosu karmelowego?

Smak sosu karmelowego możemy wzbogacić według upodobania. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny soli morskiej. Otrzymamy wówczas słony karmel. Możemy także dodać do sosu wanilię lub pastę waniliową lub odrobinę mocnego espresso.

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów. Zobacz, jak jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić karmel? Przepis na sos karmelowy. Pyszny dodatek ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gofry jak na wakacjach

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza TKT003

93,49 zł36,58 zł-61%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie