W skrócie
Mazurek figowy na Wielkanoc od Plate By Kate
Głównym bohaterem tego ciasta są figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Baza to charakterystyczne dla większości mazurków kruche, maślane ciasto. Do tego delikatny mus z białej czekolady, który okrywa mazurka pyszna kołderką. Wszystko tworzy idealny, wielkanocny deser.
By Twój mazurek był nie tylko piękny, ale i pyszny, musisz jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze - kruche ciasto. W staropolskich przepisach to kruche ciasto na bazie gotowanych na twardo żółtek. Ja mam swój, szybszy i prostszy przepis. Ale bez względu na recepturę nic nie zmieni faktu, że ciasto musi być kruche i lekkie. A to zapewnią nam tylko dobrej jakości składniki i technika zagniatania ciasta.
- Po pierwsze - masło. Prawdziwe, z wysoką zawartością tłuszczu (82%) i jak najzimniejsze. Margaryna albo różnej jakości miksy to po prostu nie to.
- Po drugie - technika zagniatania ciasta. Musisz działać szybko, żeby masło nie zdążyło się ogrzać. Można to zrobić na blacie szybko siekając masło z pozostałymi składnikami. Jeszcze szybciej będzie w malakserze albo w robocie kuchennym. Kulę ciasta zawijamy w folię i pozwalamy jej spokojnie odpocząć w lodówce.
Sekrety mazurka figowego
Gdy mamy kruche ciasto, puszczamy wodze fantazji. Liczba możliwych kombinacji tego, co położymy na mazurku, jest nieograniczona. Kajmak, powidła, konfitury, bakalie, czekolada, owoce czy galaretki – można poszaleć. W staropolskiej tradycji mazurek był wielkanocną nagrodą dla tych, którzy uczciwie przestrzegali zasad Wielkiego Postu, więc był słodki i bogaty.
W mazurku dobrze sprawdzają się kontrasty – kruche zestawione z lekkim kremem, słodkie z kwaśnym, rożne warstwy, różne faktury, różne kolory. I mazurek figowy to wszystko ma. Sezon na figi trwa co prawda krótko, ale w tym przepisie świetnie sprawdzają się figi suszone. Dżemy figowe, które kupicie w sklepie są niestety zbyt słodkie do mazurka, dlatego warto samodzielnie ugotować konfiturę z fig. Wystarczą suszone owoce, sok pomarańczowy, cynamon i gałka muszkatołowa. Po 20 minutach mamy doskonałe, aromatyczne i odpowiednio słodkie nadzienie do mazurka.
Ostatnia warstwa to delikatny i puszysty krem z białej czekolady i świąteczna dekoracja. Wypróbuj jadalne wiosenne kwiaty, na przykład bratki. Nie stracą kolorów, jeśli będziesz przechowywać ciasto z daleka od światła słonecznego. A zachwyt domowników i gości - murowany! Smacznego.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na Wielkanoc, zapraszam na bloga www.platebykate.com.
Przepis na mazurek figowy
Składniki:
Kruche ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Nadzienie figowe
- 200 g suszonych fig
- 250 ml soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Krem z białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
Jak zrobić mazurek wielkanocny?
Kruche ciasto
- Mąkę i cukier puder przesiej na blat. Dodaj masło i szybko posiekaj do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Z papieru do pieczenia wytnij jajo (do narysowania odpowiedniego kształtu możesz użyć dna tortownicy o średnicy 20 cm). Z ciasta odetnij 1/10. Pozostałą część rozwałkuj na kształt jajka. Przyłóż wycięte z papieru jajo i dotnij ciasto do odpowiedniego kształtu. Odwróć ciasto tak, by papier znalazł się na dnie.
- Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek. Brzeg jaja z ciasta posmaruj białkiem jaja. Przyklej wałek z ciasta.
- Przygotowane jajko z ciasta wstaw do lodówki na 30 minut.
- Piecz 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do zarumienienia ciasta.
Nadzienie figowe
- Figi drobno posiekaj i włóż do rondla. Wlej sok pomarańczowy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut często mieszając. Wystudź.
Krem z białej czekolady
- Śmietanę podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty, by czekolada się rozpuściła. Po tym czasie dobrze wymieszaj. Dodaj sok z połowy limonki i otartą skórkę. Wstaw na całą noc do lodówki.
- W dniu przygotowania ciasta ubij śmietankę z czekoladą ręcznym mikserem.
Mazurek figowy
- Na kruchym cieście rozsmaruj nadzienie figowe i wyrównaj. Na owocach rozsmaruj krem z białej czekolady. Udekoruj tak, jak lubisz najbardziej.
O AUTORCE
Plate By Kate
Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Ceni kuchnie włoską, tajską, chińską i japońską. „Lubię karmić ludzi. Po prostu. Stół od zawsze jest centrum mojego życia. Tak było w domu rodzinnym, u dziadków a potem w wynajmowanych studenckich mieszkaniach. Przy stole rosły przyjaźnie, kiełkowały miłości, śmialiśmy się, a czasami leczyliśmy smutki” - pisze na blogu Plate By Kate. I dodaje: Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?