Przepis na mazurek figowy na Wielkanoc. Zakochasz się na zabój. Poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Do dekoracji mazurka możesz użyć wiosennych kwiatów, np. bratków.
Do dekoracji mazurka możesz użyć wiosennych kwiatów, np. bratków. Kasia Nowicka
Udostępnij:
Żadne ciasto nie kojarzy mi się z Wielkanocą tak, jak mazurek. Niepozorny, niezbyt wyrośnięty, ale wystarczy zatopić widelczyk w warstwowym placku, by zakochać się na zabój. Mazurek figowy to idealna propozycja na świąteczny stół - pisze blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka i zachęca do wypróbowania jej przepisu na pyszne, wielkanocne ciasto.

W skrócie

Mazurek figowy na Wielkanoc od Plate By Kate

Głównym bohaterem tego ciasta są figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Baza to charakterystyczne dla większości mazurków kruche, maślane ciasto. Do tego delikatny mus z białej czekolady, który okrywa mazurka pyszna kołderką. Wszystko tworzy idealny, wielkanocny deser.

By Twój mazurek był nie tylko piękny, ale i pyszny, musisz jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze - kruche ciasto. W staropolskich przepisach to kruche ciasto na bazie gotowanych na twardo żółtek. Ja mam swój, szybszy i prostszy przepis. Ale bez względu na recepturę nic nie zmieni faktu, że ciasto musi być kruche i lekkie. A to zapewnią nam tylko dobrej jakości składniki i technika zagniatania ciasta.

  • Po pierwsze - masło. Prawdziwe, z wysoką zawartością tłuszczu (82%) i jak najzimniejsze. Margaryna albo różnej jakości miksy to po prostu nie to.
  • Po drugie - technika zagniatania ciasta. Musisz działać szybko, żeby masło nie zdążyło się ogrzać. Można to zrobić na blacie szybko siekając masło z pozostałymi składnikami. Jeszcze szybciej będzie w malakserze albo w robocie kuchennym. Kulę ciasta zawijamy w folię i pozwalamy jej spokojnie odpocząć w lodówce.

Sekrety mazurka figowego

Gdy mamy kruche ciasto, puszczamy wodze fantazji. Liczba możliwych kombinacji tego, co położymy na mazurku, jest nieograniczona. Kajmak, powidła, konfitury, bakalie, czekolada, owoce czy galaretki – można poszaleć. W staropolskiej tradycji mazurek był wielkanocną nagrodą dla tych, którzy uczciwie przestrzegali zasad Wielkiego Postu, więc był słodki i bogaty.

W mazurku dobrze sprawdzają się kontrasty – kruche zestawione z lekkim kremem, słodkie z kwaśnym, rożne warstwy, różne faktury, różne kolory. I mazurek figowy to wszystko ma. Sezon na figi trwa co prawda krótko, ale w tym przepisie świetnie sprawdzają się figi suszone. Dżemy figowe, które kupicie w sklepie są niestety zbyt słodkie do mazurka, dlatego warto samodzielnie ugotować konfiturę z fig. Wystarczą suszone owoce, sok pomarańczowy, cynamon i gałka muszkatołowa. Po 20 minutach mamy doskonałe, aromatyczne i odpowiednio słodkie nadzienie do mazurka.

Głównym bohaterem tego mazurka są figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu.
Głównym bohaterem tego mazurka są figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Kasia Nowicka

Ostatnia warstwa to delikatny i puszysty krem z białej czekolady i świąteczna dekoracja. Wypróbuj jadalne wiosenne kwiaty, na przykład bratki. Nie stracą kolorów, jeśli będziesz przechowywać ciasto z daleka od światła słonecznego. A zachwyt domowników i gości - murowany! Smacznego.

Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na Wielkanoc, zapraszam na bloga www.platebykate.com.

Przepis na mazurek figowy

Składniki:

Kruche ciasto

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Nadzienie figowe

  • 200 g suszonych fig
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Krem z białej czekolady

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady

Jak zrobić mazurek wielkanocny?

Kruche ciasto

  1. Mąkę i cukier puder przesiej na blat. Dodaj masło i szybko posiekaj do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Z papieru do pieczenia wytnij jajo (do narysowania odpowiedniego kształtu możesz użyć dna tortownicy o średnicy 20 cm). Z ciasta odetnij 1/10. Pozostałą część rozwałkuj na kształt jajka. Przyłóż wycięte z papieru jajo i dotnij ciasto do odpowiedniego kształtu. Odwróć ciasto tak, by papier znalazł się na dnie.
  3. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek. Brzeg jaja z ciasta posmaruj białkiem jaja. Przyklej wałek z ciasta.
  4. Przygotowane jajko z ciasta wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Piecz 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do zarumienienia ciasta.

Nadzienie figowe

  1. Figi drobno posiekaj i włóż do rondla. Wlej sok pomarańczowy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20-25 minut często mieszając. Wystudź.

Krem z białej czekolady

  1. Śmietanę podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty, by czekolada się rozpuściła. Po tym czasie dobrze wymieszaj. Dodaj sok z połowy limonki i otartą skórkę. Wstaw na całą noc do lodówki.
  2. W dniu przygotowania ciasta ubij śmietankę z czekoladą ręcznym mikserem.

Mazurek figowy

  1. Na kruchym cieście rozsmaruj nadzienie figowe i wyrównaj. Na owocach rozsmaruj krem z białej czekolady. Udekoruj tak, jak lubisz najbardziej.

O AUTORCE

Plate By Kate

Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Ceni kuchnie włoską, tajską, chińską i japońską. „Lubię karmić ludzi. Po prostu. Stół od zawsze jest centrum mojego życia. Tak było w domu rodzinnym, u dziadków a potem w wynajmowanych studenckich mieszkaniach. Przy stole rosły przyjaźnie, kiełkowały miłości, śmialiśmy się, a czasami leczyliśmy smutki” - pisze na blogu Plate By Kate. I dodaje: Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Autorka bloga kulinarnego Plate By Kate.
Autorka bloga kulinarnego Plate By Kate. Kasia Nowicka

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

miejsce #1

Melitta

Melitta Cremio 1014-02 EU Czarny

322,00 zł229,00 zł-29%
miejsce #3

Sage

Sage BES003

149,00 zł119,00 zł-20%
miejsce #4

Aigostar

Aigostar 30RJP

168,00 zł144,50 zł-14%
miejsce #8

Amica

Amica FD3011

129,00 zł
miejsce #9

Sencor

Sencor SMF 2020WH

118,59 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie