W skrócie
Mazurek figowy na Wielkanoc od Plate By Kate
Głównym bohaterem tego ciasta są figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Baza to charakterystyczne dla większości mazurków kruche, maślane ciasto. Do tego delikatny mus z białej czekolady, który okrywa mazurka pyszna kołderką. Wszystko tworzy idealny, wielkanocny deser.
By Twój mazurek był nie tylko piękny, ale i pyszny, musisz jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze - kruche ciasto. W staropolskich przepisach to kruche ciasto na bazie gotowanych na twardo żółtek. Ja mam swój, szybszy i prostszy przepis. Ale bez względu na recepturę nic nie zmieni faktu, że ciasto musi być kruche i lekkie. A to zapewnią nam tylko dobrej jakości składniki i technika zagniatania ciasta.
- Po pierwsze - masło. Prawdziwe, z wysoką zawartością tłuszczu (82%) i jak najzimniejsze. Margaryna albo różnej jakości miksy to po prostu nie to.
- Po drugie - technika zagniatania ciasta. Musisz działać szybko, żeby masło nie zdążyło się ogrzać. Można to zrobić na blacie szybko siekając masło z pozostałymi składnikami. Jeszcze szybciej będzie w malakserze albo w robocie kuchennym. Kulę ciasta zawijamy w folię i pozwalamy jej spokojnie odpocząć w lodówce.
Sekrety mazurka figowego
Gdy mamy kruche ciasto, puszczamy wodze fantazji. Liczba możliwych kombinacji tego, co położymy na mazurku, jest nieograniczona. Kajmak, powidła, konfitury, bakalie, czekolada, owoce czy galaretki – można poszaleć. W staropolskiej tradycji mazurek był wielkanocną nagrodą dla tych, którzy uczciwie przestrzegali zasad Wielkiego Postu, więc był słodki i bogaty.