Puszysta babka wielkanocna z mąką ziemniaczaną. Szef kuchni Paweł Suchenek zdradza przepis na delikatny wypiek. Oto bezkonkurencyjny sposób

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa babka wielkanocna będzie wyjątkowo delikatna, gdy dodamy do niej mąkę ziemniaczaną.
Domowa babka wielkanocna będzie wyjątkowo delikatna, gdy dodamy do niej mąkę ziemniaczaną. materiały prasowe restauracji Nova Wola w Warszawie
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne w Polsce bez domowego ciasta. Znamy sekret puszystego wypieku wilgotnego w środku. Przepis na niezawodną babkę na Wielkanoc podał nam Paweł Suchenek, kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, który na co dzień pracuje w warszawskiej restauracji Nova Wola.

W skrócie

Historia babki wielkanocnej sięga aż XVII wieku. Doniesienia historyczne twierdzą, że po raz pierwszy upieczono ją w Rzeczypospolitej Obojga Narodów . W czasach panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego babka wielkanocna stała się popularna nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach Europy, zwłaszcza we Francji. Od tego momentu jest integralną częścią kultury i tradycji wielu krajów. Szef kuchni Paweł Suchenek podzielił się z nami wyjątkowym przepisem na delikatną babkę ucieraną.

Babka wielkanocna – przepis z mąką ziemniaczaną

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej (najlepiej z rolnictwa ekologicznego),
  • 200 g masła (lub oleju roślinnego),
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • laska wanilii (lub łyżka cukru wanilinowego),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka i sok z jednej cytryny,
  • masło i bułka tarta (lub mielone migdały) do posmarowania formy.

Jak zrobić babkę wielkanocną z mąką ziemniaczaną?

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od roztopienia w rondelku masła, do którego dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  2. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem i ziarenkami wanilii na gęstą, puszystą masę.
  3. Ważne, aby jaja nie były zimne – dobrze jest wyciągnąć je wcześniej z lodówki, żeby nabrały odpowiedniej temperatury.
  4. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.
  5. Suche składniki delikatnie łączymy z ubitymi jajkami za pomocą łyżki, tak aby uzyskać gładką masę bez grudek.
  6. Na koniec do naczynia dodajemy masło i ponownie mieszamy całość do połączenia składników.
  7. Okrągłą formę z kominem smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
  8. W wersji luksusowej, bułkę możemy zastąpić mielonymi migdałami.
  9. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
  10. Pieczemy przez około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Gotową babkę studzimy, ostrożnie wyciągamy z naczynia i ozdabiamy.
  11. Do dekoracji doskonale sprawdzą się lukier domowej roboty, prażone płatki migdałów czy ulubione kandyzowane owoce.

Wypieki wielkanocne na świecie

Oprócz polskiej babki wielkanocnej na stole mogą gościć mazurki oraz pascha. Na całym świecie symbolem świąt są słodkie wypieki np.: meksykańska capitorada lub finlandzkie mämmi. We Włoszech babka wielkanocna znana jest jako colomba di Pasqua, a w Niemczech to osterbrot. Zachęcamy do wypróbowania różnych odmian wielkanocnych ciast.

Źródło:

  • Obyczaje, języki, ludy świata. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007, s. 77

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!