W skrócie:
Mamy dla Ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami. Jest delikatna, puszysta i pachnąca masłem. Dodatkowej słodyczy dodaje cytrynowy lukier. Możesz także udekorować ją skórką pomarańczową czy płatkami migdałowymi. Przygotowanie tego ciasta nie należy do ekspresowych, ale warto poświęcić na nie więcej czasu, by móc cieszyć się domowym wypiekiem.
Zobacz w galerii, jak zrobić babkę wielkanocną.
Babka wielkanocna - przepis
czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas pieczenia
porcja dwie babki
poziom trudności: średni
Składniki:
(wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową)
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 50 g drożdży świeżych,
- 6 żółtek,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- ok 50 g rodzynek,
- lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny).
Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Jak zrobić babkę wielkanocną?
- Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Czekając aż drożdże wyrosną, utrzyj żółtka z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym, aż będą jasne.
- Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Odmierz porcję mleka i lekko podgrzej.
- Rodzynki sparz wrzątkiem, osusz i posyp łyżką mąki.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli.
- Teraz należy zacząć wyrabiać ciasto. Najpierw wyrabiaj je rękami, przez ok. minutę aż składniki się połączą.
- Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski. Może to zająć nawet 5-10 minut (jeśli masz mikser planetarny, to warto z niego skorzystać).
- Na koniec dodaj oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiaj.
- Przykryj ciasto ściereczką lub przykryj całą miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość.
- Dwie średniej wielkości foremki na babkę dokładnie natłuść, najlepiej posmaruj je rozpuszczonym masłem za pomocą ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka.
- Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do natłuszczonych foremek.
- Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wstaw babki do piekarnika i po ok. 5 minut zwiększ temperaturę na 180 stopni.
- Piecz babki drożdżowe przez 45 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
- Gotową babkę wielkanocną wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i odstaw do przestudzenia.
- Przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Ilość cukru pudru i cytryny dobierz według uznania np. 1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka wrzątku.
Zobacz także: Babka piaskowa, cytrynowa: klasyka w najlepszym wydaniu. Z tego przepisu zawsze się udaje
Podstawowe zasady przygotowania ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe jest pysznym i aromatycznym wypiekiem, ale nie należy do najłatwiejszych. Zebraliśmy dla ciebie kilka wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie wielkanocnej babki.
Sekrety udanej babki wielkanocnej:
- Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
- Mleko warto delikatnie podgrzać.
- Zawsze rozpoczynaj przepis od przygotowania zaczynu: drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
- Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, nie należy przyśpieszać czy pomijać tego etapu.
- Ciasto do wyrośnięcia odstaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą, najlepiej w ciepłe miejsce.
- Po przełożeniu ciasta do formy znów musimy dać mu czas podrosnąć.
Wyśmienita babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto d...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

FDM316SS Multipro Compact + Robot KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy 800 w, 2 prędkośc…
kup teraz

BN650EU Robot kuchenny NINJA
robot kuchenny o mocy silnika 850 w, inteligentna …
kup teraz

KVC85.124SI Titanium Chef Baker Robot planetarny KENWOOD-AGD
robot planetarny kenwood kvc85.124si titanium chef…
kup teraz

KHC29.P0SI Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
kup teraz

KCL95.004SI Cooking Chef XL Robot planetarny KENWOOD-AGD
cooking chef xl kcl95.004si gotowanie indukcyjne w…
kup teraz

MRK-19 Robot planetarny MPM
robot planetarny mpm mrk-19funkcje 6-stopniowa reg…
kup teraz

KVL4170W Chef XL Robot planetarny KENWOOD-AGD
robot planetarny kenwood-agd kvl4170w chef xl korz…
kup teraz

PSC-11 Termorobot SAM COOK
wielofunkcyjny robot kuchenny sam cook psc-11
kup teraz

ICoook MRK-18 Termorobot MPM
multifunkcyjne urządzenie - termorobot, które łącz…
kup teraz

MUM58M59 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1000 w, metalowa misa o…
kup teraz

MUM9B34S27 Robot BOSCH
robot planetarny o mocy silnika 1400 w, duża misa …
kup teraz

MUM5XW20 Biały Robot z misą BOSCH
praktyczny robot z misą o mocy 1000 w, z 7 stopnio…
kup teraz

MMR-12 Robot z misą MPM
robot planetarny mmr-12 to znakomity pomocnik w pr…
kup teraz

MUM9BX5S61 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1500 w, metalowa misa o…
kup teraz

MUM58364 Robot BOSCH
robotwielofunkcyjny o mocy 1000 w, metalowa misa o…
kup teraz

FDM301SS Multipro Compact Robot KENWOOD-AGD
robot wielofunkcyjny o mocy 800 w, misa o pojemnoś…
kup teraz

SMM501 Robot z misą BLAUPUNKT
robot z misą blaupunkt smm501 korzyści: moc maksym…
kup teraz

KHC29.J0WH Prospero+ Robot kuchenny KENWOOD-AGD
robot kuchenny kompaktowy o mocy silnika 1000 w, m…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?