Spis treści
Lucyna Ćwierczakiewicz: geniusz polskiej kuchni
Przypomnijmy, że Lucyna Ćwierczakiewicz urodziła się w 1826 roku. Była autorką znanych poradników i książek kucharskich w XIX wieku.
Grupą docelową jej pisarstwa były kobiety, które chciały smacznie i gospodarnie gotować. Była dwukrotnie zamężna i niezależna finansowo, co w jej czasach było wśród kobiet rzadkością - Ćwierczakiewiczowa może być przykładem wczesnej polskiej przedsiębiorczyni. W swoich książkach pokazywała sposoby i przepisy na pożywne i efektownie wyglądające posiłki.
Mazurek wielkanocny – przepis ze starej książki
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pisząc swoje książki, opisywała realia ówczesnej Polski. Pamiętajmy, że w XIX wieku nasz kraj był pod zaborami i korzystano w gotowaniu ze skali Reaumura. Odniesienia do tego faktu można znaleźć we wstępie do rozdziału dwunastego pracy „Ciasta i wszelkie pieczywa”.