Tradycyjny sernik na rodzinne święta. Znakomity przepis babci zawsze się udaje. Kluczem do sukcesu jest jeden składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszny sernik na kruchym spodzie? Podpowiadamy, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Masz ochotę na pyszny sernik na kruchym spodzie? Podpowiadamy, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Lubicie serniki? Mamy dla was sprawdzony przepis na tradycyjny sernik na kruchym cieście z dodatkiem skórki pomarańczowej. Nigdy nie zawodzi. Takie ciasto piekły nasze mamy i babcie. Sekret tkwi w przygotowaniu twarogu. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny sernik, który uświetni imieniny, urodziny, Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Na skróty

Ten sernik potrafi zawrócić w głowie. I do tego zawsze się udaje. Świetnie sprawdzi się w okresie Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy niezobowiązujących rodzinnych spotkań. Warto jednak zadbać o detale.

Jak zrobić puszysty sernik na kruchym spodzie? Sprawdź krok po kroku:

Sernik na kruchym spodzie - przepis tradycyjny

Liczba porcji: 16-20 sztuk.
Czas przygotowania ok. 2 godziny.

Składniki:

  • 1 kg sera półtłustego twarogowego,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka z pomarańczy.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek.

Jak zrobić tradycyjny sernik na kruchym spodzie?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej.
  4. Ser twarogowy należy zmielić razem z masłem w maszynce do mielenia.
  5. Ubij pianę z białek.
  6. W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią.
  7. Do ubitych żółtek dodaj ser, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową.
  8. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podzieli na 2/3 i 1/3.
  9. Większą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Na tak przygotowany spód wylej masę serową.
  11. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem na paski. Ułóż z nich na wierzchu sernika krateczkę.
  12. Piecz 1 godzinę 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

By sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylanych drzwiczkach. Gdy sernik wystygnie możesz dodatkowo polukrować go cytrynowym lukrem. Wystarczy utrzeć ok. 5 łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na sernik bez sera, czyli śmietanowiec

Jaki ser wybrać do wypieków?

Obecnie na sklepowych półkach królują gotowe sery na sernik, tzw. sery w wiaderkach. Przygotowywanie z nich ciasta jest dużo szybsze i prostsze. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości i często zamiast sernika otrzymujemy za rzadkie ciasto, bardziej przypominające śmietanową masę.

Warto sięgać po prawdziwy półtłusty twaróg i poświęcić kilka dodatkowych minut, by go samodzielnie zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków. Dzięki temu nasz sernik będzie wypiekiem doskonałym! Jeśli lubisz bardzo kremową konsystencję sernika, to zmiel go dwu- lub trzykrotnie. Jeśli natomiast jesteś zwolennikiem ciężkich i konkretnych w smaku serników, wystarczy przepuścić twaróg przez maszynkę tylko raz.

Jakie dodatki do sernika?

Sernik warto wzbogacić skórką otartą z pomarańczy. Możesz dodać także:

  • skórkę z cytryny,
  • rodzynki,
  • ziarenka wanilii,
  • cukier waniliowy,
  • esencję waniliową,
  • zapach do ciasta np. pomarańczowy.
Masz ochotę na pyszny sernik na kruchym spodzie? Podpowiadamy, jak go przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Tradycyjny sernik na rodzinne święta. Znakomity przepis babc...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie