Zapomnij o innych ciastach! Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji smakuje cudownie. Z kremem śmietankowym to arcydzieło

Anna Daniluk
Domowe ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym smakuje obłędnie do filiżanki czarnej herbaty.
Domowe ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym smakuje obłędnie do filiżanki czarnej herbaty. peredniankina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Wszystkie ciasta siostry Anastazji to prawdziwe rarytasy. W czerwcu i lipcu, gdy na straganach pojawiają się porzeczki, warto wypróbować przepis na obłędne ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym. Znana zakonnica sięga także po dżem z aronii, która dodaje atrakcyjnego koloru. Poznaj przepis na deserowy majstersztyk.

W skrócie:

Ciasto porzeczkowe z kremem porzeczkowym siostry Anastazji – przepis na deser

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 150 g cukru pudru,

  • 6 jajek,

  • 250 g margaryny,

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

  • sok z 1 cytryny,

  • 500 g czerwonej porzeczki.

Krem z aronii:

  • 1/2 l śmietany kremówki,

  • 3-4 łyżki dżemu z aronii,

  • 3 łyżeczki żelatyny,

  • cukier puder do smaku.

Krem śmietankowy:

  • 1/2 l śmietany kremówki,

  • 3 łyżki żelatyny,

  • cukier puder do smaku.

Jak zrobić ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z ubitych na sztywno białek.

  3. Ciasto wylej na blaszkę.

  4. Wierzch przykryj równomiernie rozłożonymi porzeczkami.

  5. Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji upiecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.

  6. W tym czasie przygotuj krem z aronii. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody.

  7. Śmietanę ubij, stopniowo dodawaj cukier, dżem aroniowy i na końcu tężejącą żelatynę.

  8. Na koniec przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody tak jak przy kremie z aronii. Śmietanę ubij, stopniowo dosypuj cukier i na końcu dorzuć tężejącą żelatynę.

  9. Ostatnim etapem jest złożenie ciasta porzeczkowego z kremem śmietankowym siostry Anastazji. Na cieście porzeczkowym rozsmaruj krem z aronii, a następnie wyciśnij rękawem cukierniczym rozetki ze śmietany lub rozsmaruj równomiernie na aronii.

  10. Ciasto porzeczkowe siostry Anastazji wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby krem stężał.

To wyjątkowe ciasto porzeczkowe zyska uznanie u osób, które lubią wypieki z kremem. Kwaśne owoce świetnie współgrają ze słodkim spodem. Możesz zauważyć, że to ciasto jest w domowym stylu, który nie stroni od margaryny, cukru i śmietany. Te wszystkie składniki sprawiają, że jest to rozkoszna przyjemność dla całej rodziny. Smacznego!

Przepis na ciasto porzeczkowe z kremem śmietankowym pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” autorstwa siostry Anastazji Pustelnik opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni