Spis treści
Focaccia jako szybkie pieczywo na grilla
Focaccia to rodzaj pieczywa, którego podstawą jest ciasto podobne do tego na pizzę. Przygotowuje się je z mąki, drożdży i oliwy, a doprawia solą morską i ziołami.
Każdy region Włoch może pochwalić się własną odmianą focacci. Ciasto rozpłaszcza się rękami, lekko nagniatając i piecze z różnymi dodatkami.
Wśród popularnych dodatków do focacci są:
- suszone pomidory,
- oliwki,
- zioła,
- czosnek,
- cebula.
Mam dla ciebie przepis na aromatyczna focaccię z czosnkiem i natką pietruszki. Pasuje idealnie do dań z grilla. Możesz podać ją na ciepło, podpieczoną na ruszcie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, jak przygotować focaccię czosnkowo-pietruszkową:
Przepis na focaccię czosnkowo-pietruszkową
(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 500 g mąki chlebowej, pszennej lub żytniej,
- 25 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 320 ml wody,
- 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
czosnkowo-pietruszkowa pasta: - 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól.
Jak zrobić focaccię czosnkowo-pietruszkową?
- Przygotuj prosty zaczyn z drożdży: rozetrzyj w miseczce drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na bok na ok. 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, wodę, sól, oliwę i wyrób elastyczne ciasto.
- Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i przykryj ściereczką.
- Odstaw ciasto na ok. 30 minut.
- W miseczce wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, posiekaną natkę pietruszki i sól.
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszcz rękami.
- Posmaruj ciasto czosnkowo-pietruszkową pastą i odstaw na 15 minut, by ciasto znów podrosło.
- Wstaw focaccię do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
- Gotową foccacię posyp posiekaną natką pietruszki i pokrój na kawałki. Podawaj np. z oliwą z oliwek.
Chlebek na grilla. Przepis na focaccię z czosnkiem i natką p...
Polecamy także inne, nasze przepisy na grilla. Na przykład:
- miękką i soczystą karkówkę,
- filet z indyka z grilla,
- żeberka z grilla,
- sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla,
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?