Ten szybki sos holenderski od Plate by Kate smakuje jak żaden inny. Ten niepowtarzalny sos holenderski zrobisz w minutę. Idealny do jajek

Kasia Nowicka
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Myślicie, że trudno zrobić sos holenderski? Tak mówią, ale to nieprawda. Kasia Nowicka, czyli autorka bloga Plate by Kate, ma dla ciebie sprawdzony sposób na szybki sos holenderski, który zawsze się udaje. Podkreśli smak szparagów, młodych, gotowanych warzyw czy karczochów. Idealny do jajek, równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem. Autorka przepisu twierdzi, że przepis jest klasyczny, delikatny i pyszny. Przekonaj się sam.

W skrócie:

Ekspresowy sos holenderski bez wysiłku zrobisz tuż przed podaniem. Często, zwłaszcza w czasie sezonu na szparagi, w lodówce mam spory zapas. Po przygotowaniu po prostu zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem wkładamy słoik do miski wypełnionej ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Gdy zacznie się topić dokładnie mieszam i gotowe. Można prościej? Ekspresowy sos holenderski będzie idealny do szparagów – sezon na szparagi trwa, a wszystko na ich temat przeczytacie na blogu Plate By Kate. Smacznego!

Zobacz w naszej galerii jak zrobić sos holenderski

Sos holenderski w słoiku
Cały czas miksując powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund aż sos zgęstnieje. Kasia Nowicka

Sos holenderski - przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 1 minuta.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki

  • 3 żółtka duże (L),
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Jak zrobić błyskawiczny sos holenderski?

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką.
  2. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Do słoika włóż blender i dokładnie zmiksuj żółtka z sokiem z cytryny i solą.
  4. Cały czas miksując, powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund, aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie w wersji ekspresowej zajmuje nie więcej niż minutę. Szybko? Tak, ale co najważniejsze — nasz „holender” na pewno się nie zwarzy. Sekret tkwi w technice. Potrzebujesz blendera ręcznego i słoika o średnicy zbliżonej do średnicy blendera. Naczynie nie powinno być zbyt szerokie – sos trzeba zmiksować błyskawicznie, poruszając blenderem w górę i w dół, a nie na boki.

Sos holenderski w kuchni

Bez niego nie ma kuchni francuskiej. Choć nazwa sugeruje zupełnie inne pochodzenie. To właśnie Holendrzy przywieźli recepturę sosu nad Sekwanę. Podawano go na holenderskim dworze królewskim i to w holenderskiej książce kucharskiej z XVI wieku można znaleźć pierwsze wzmianki o słynnym sosie.

Francuzom, którzy zdecydowanie wiedzą, co w kuchni jest dobre, sos holenderski zasmakował do tego stopnia, że wszedł do kanonu kulinarnej sztuki. Przepis na „szparagi z pachnącym sosem” w swojej książce kucharskiej w 1651 roku zamieścił francuski mistrz kuchni François de La Varenne. Znalazło się w niej wiele znanych i lubianych od średniowiecza receptur, a to oznacza, że sos holenderski może być znacznie starszy, niż się wydaje.

Pyszny „holender” w wersji klasycznej

Historia sosu jest długa i tajemnicza, lista potrzebnych składników – wręcz przeciwnie. Najważniejsze są świeże żółtka i dobrej jakości masło. Nawet nie myślcie o margarynie albo miksie tłuszczów udających masło. Do tego sok z cytryny, sól i pieprz.

Sposobów na zrobienie „holendra” jest tyle, ilu kucharzy. W wersji klasycznej żółtka wolno ubijamy z klarowanym masłem, jednocześnie podgrzewając sos w kąpieli wodnej. To nie lada sztuka. I w dodatku — ryzykowna. Sos łatwo się warzy i zamiast aksamitnego dodatku nie raz miałam w garnuszku maślano-jajeczną zupę. Na szczęście są inne sposoby – mój ekspresowy sos holenderski.

PS. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zapraszam na bloga Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sos holenderski to świetny dodatek do szparagów oraz dań z grilla.

Ten szybki sos holenderski od Plate by Kate smakuje jak żade...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni