Jak zrobić tanie ciasto? Agata Stankiewicz „Sugarlady” proponuje deser za 10 złotych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Agata Stankiewicz podjęła wyzwanie widzów i zrobiła tanie ciasto na każdą kieszeń.
Agata Stankiewicz podjęła wyzwanie widzów i zrobiła tanie ciasto na każdą kieszeń. Sylwia Dąbrowa/PolskaPress
Udostępnij:
Agata Stankiewicz to współautorka książek kulinarnych i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”. Na swoim kanale na Youtube „Sugarlady” zamieszcza przepisy na domowe wypieki i desery. Tym razem postanowiła zrobić ciasto na każdą kieszeń, które sprosta rosnącym cenom na sklepowych półkach. Zobaczcie, jak poradziła sobie z zadaniem wyznaczonym przez obserwatorów.

Agata Stankiewicz przed stworzeniem kolejnego odcinka zawsze pyta swoich obserwatorów na Instagramie, co zrobić na następnych nagraniach. W dobie szalejącej inflacji podjęła wyzwanie jednej z osób, aby zrobić szybkie i tanie ciasto z trzech składników.

Popularna znawczyni cukiernictwa podzieliła się z widzami chwilowym zwątpieniem, czy podoła wyznaczonemu zadaniu, sama motywując się słowami:

„Agata, nie wiem jak ty to zrobisz, bo u ciebie zawsze przynajmniej cztery, pięć. Ja dużo tych składników walę, bo ja lubię”.

Tanie ciasto bez pieczenia – przepis za 10 złotych

Specjalistka w dziedzinie pieczenia ciast potraktowała to jako osobisty challenge. Dlatego wymyśliła ciasto na:

  • waniliowych serkach homogenizowanych,
  • galaretce malinowej,
  • i biszkoptach.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Na początku wysypała dwie galaretki do dwóch miseczek. Do galaretki łączonej z serkami dodała 300 - 350 ml wrzącej wody, a do tej użytek na wierzch 500 ml. Agata Stankiewicz poleca też zastąpienie serków homogenizowanych skyrem waniliowym, czyli tradycyjnym jogurtem pochodzącym z Islandii. Następnie czeka około 5 minut do 10 minut, aż galaretki się przestudzą. Formę do pieczenia o dowolnym kształcie (Sugarlady używa kwadratowej) wyłożyła spód papierem do pieczenia. Na dół wykłada biszkopty.
Serki waniliowe powinny być w temperaturze pokojowej. Autorka kanału poleca wyjąć je wcześniej z lodówki. Dodała do gęstszej galaretki dwie łyżki serka i wymieszała.

„Powiem wam, że ja w życiu nie robiłam takiego ciasta. Ja nie umiem w takie ciasta. Jeśli chcecie, jakieś przepisy pod tytułem ciasto do 15 złotych to dajcie znać. Potraktuje to jako kolejny challenge i zrobię wam odcinek” – dodaje.

Połączoną galaretkę z serkiem wlała w dużej misce do serków waniliowych. Cały czas mieszała do połączenia składników. Zaskoczona stwierdziła, że kolor jest bardzo ładny i wygląda jak malinowy milkshake. Odstawiła na chwilę na blacie, aby całość delikatnie stężała. Schłodzoną masę serową wylała na biszkopty. Popularna znawczyni cukiernictwa zachęciła do wstawienia formy do lodówki.

„Ja wkładam do zamrażary, aby się szybko schłodziło, żebym mogła wylać galaretkę” – dodała.

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Gadget Master

Giftworld Foremka Na Lód/Czekoladę Marycha

38,77 zł19,90 zł-49%
miejsce #3

Brabantia

Brabantia Essential Chochla Do Zupy Biała (400568)

60,00 zł35,00 zł-42%
miejsce #4

Tescoma

Tescoma tasak 17cm azza 884544

139,99 zł102,00 zł-27%
miejsce #5

WMF

Wmf Nuova Chochla Do Zupy (1291736040)

99,99 zł87,12 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Fkoofficium Łopatka Giętka 31 Cm (D423500)

107,26 zł105,00 zł
miejsce #9

Mcusta Zanmai

Zestaw noży Mcusta Limited "White Tiger" 28

24 900,00 zł24 899,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Na piankę serowo-malinową wylała galaretkę o temperaturze pokojowej. Zaznaczyła, że ciasto w jej wersji, gdyby nie liczyła składników i pieniędzy, byłoby zrobione na prawdziwej galaretce z żelatyny i malin, powbijałaby maliny lub inne sezonowe owoce w wierzch deseru.
Agata Stankiewicz była pełna entuzjazmu i była ciekawa, jak smakuje jej sernik na zimno. W nagraniu powiedziała, że to taki milkshake malinowy z galaretką i wraz z ekipą policzyła, że koszt nie przekroczył 10 złotych za blaszkę.

„Błagam rób częściej takie tanie i proste ciasta" - napisała entuzjastycznie pod filmikiem jedna z internautek. „Ciasto które może mieć milion smaków, wystarczy tylko zmienić smak galaretki - boskie" - dodała inna.

Warto samemu spróbować.

A może masz ochotę na ciasto z jabłkami? Poznaj przepis na pyszną tartę!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
A loda za ile ???
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie