Gołąb w warzywach i polski kawior. Włoski szef kuchni, Andrea Camastra, tworzy cuda z polskich produktów. Za co pokochał naszą kuchnię?

Karolina Głogowska
Opracowanie:
Chef Andrea Camastra fot. Edward Trzeciakiewicz
Chef Andrea Camastra fot. Edward Trzeciakiewicz materiały prasowe restauracji NUTA
Warzywa korzeniowe, twarogi, kiszonki, pieczywo i mięsa – oto najważniejsze produkty, którymi możemy pochwalić się w Europie. A warto to robić choćby 25 sierpnia, kiedy obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. W jaki sposób najlepsze polskie produkty wykorzystuje Włoch, Andrea Camastra, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie?

W skrócie:

Za co Włoch pokochał polską kuchnię?

Jeśli wieprzowina – to Złotnicka, jeżeli wołowina – to z Bieszczad, a warzywa tylko od polskich rolników. Taką zasadę stosuje Chef Andrea Camastra z warszawskiej NUTY, nagrodzonej gwiazdką Michelin. Ten wybitny szef kuchni otrzymał to wyróżnienie aż siedem razy. W 2019 roku znalazł się na prestiżowej liście 100 najlepszych szefów (100 Best Chefs) magazynu „Le Chef”. Z kolei w 2020 roku rząd Republiki Włoskiej umieścił go na liście najbardziej utalentowanych profesjonalistów ostatniego stulecia. Za co Włoch pokochał polską kuchnię?

Polska to skarbnica warzyw korzennych, które są mocno niedoceniane, a przy odrobinie fantazji i wiedzy można z nich uzyskać niesamowite smaki i tekstury. Cenię także lokalnych rolników oraz hodowców ryb i chętnie z nimi współpracuję, bo wiem, że ich produkty są ekologiczne i odznaczają się wysoką jakością. Poza tym w połowie czuję się Polakiem, tu mieszkam ponad dekadę i chcę wspierać tutejszy rynek, polskich producentów, taki lokalny patriotyzm – mówi Camastra. – To też sposób na ekologię. Jeśli kupujemy od lokalnego dostawcy, jego pole jest bliżej, więc i krótsza droga na nasz stół, a tym samym mniejszy ślad węglowy związany z emisją gazów cieplarnianych powstałych podczas transportu.

Lokalna żywność – pysznie, zdrowo i ekologicznie

Polska jest jednym z największych producentów żywności w Europie i może pochwalić się wyrobem wysokiej jakości produktów, wśród których króluję kiszonki, pieczywo, twaróg, wędliny i mięsa oraz sery. Wszystkie te wyroby są wysoko cenione na świecie.

Warto wspomnieć, że jakościowe składniki, sezonowość i lokalność to aspekty, na które inspektorzy Michelin zwracają baczną uwagę. Spójna koncepcja restauracji, wizja menu oraz doskonała jakość serwisu wpływają na decyzję o przyznaniu gwiazdki i zaważyły na sukcesie NUTY.

Używamy produktów od polskich producentów z uwagi na ich wysoką jakość oraz patriotyzm lokalny. Pokochałem polską kuchnię, dlatego staram się wykorzystywać wszystkie dostępne lokalnie składniki, a mam pod ręką olbrzymie bogactwo. Latem serwowałem m.in. zapomnianego w Polsce, a tak kiedyś uwielbianego gołębia w towarzystwie warzyw, chłodnik z sorbetem ze szczawiu i czerwoną modrą kapustą oraz troć wędrowną, która występuje w Bałtyku – wyjaśnia Andrea Camastra.

Jak się okazuje, nawet kawior serwowany w NUCIE pochodzi z polskich hodowli.

Zero waste w najlepszych restauracjach

Czego oczekujemy, udając się do wysokiej klasy restauracji? Standardem powinno być samodzielnie wyrabiane pieczywo, jaja od kur hodowanych na wolnym wybiegu, warzywa od lokalnego rolnika i mięso od sprawdzonego rzeźnika. Wyroby te mają wpływ na nasze zdrowie oraz niezaprzeczalnie lepiej smakują.

Szefowie kuchni muszą dbać także o racjonalne wykorzystywanie produktów, co sprzyja zasadzie zero waste. Im mniej odpadów, tym lepiej dla środowiska. To dlatego m.in. możemy obserwować wielki powrót podrobów oraz kiszonek.

Dbanie o ekologię jest wpisane w DNA każdego dobrego kucharza. Sztuka kulinarna od zawsze była kuchnią „zero waste”. To dlatego niemal pod każdą szerokością geograficzną występują potrawy jednogarnkowe, zupy czy placki z różnymi dodatkami – mówi Camastra.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni