Lekkie placki z cukinii z piekarnika – idealnie chrupiące, pyszne i nie za tłuste. Sprawdzony przepis na pieczone placuszki z cukinią

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pieczone placuszki z cukinii smakują wyśmienicie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pieczone placuszki z cukinii smakują wyśmienicie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Placki z cukinii z piekarnika to wyśmienita przekąska, którą zrobisz szybko i bez problemu – nie musisz długo smażyć ich w głębokim oleju. Składniki wystarczy wymieszać, nałożyć na blaszkę i upiec. To bardzo łatwe i smaczne. Placuszki z cukinii sprawdzą się na lekki obiad, kolację i przekąskę. Sprawdź i wypróbuj przepis na placki z cukinii z piekarnika.

Spis treści

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii? Przepis z piekarnika

Mam dla ciebie przepis na placki z cukinii przygotowane w piekarniku. Są mniej tłuste od tych smażonych, a równie pyszne. Mają wyrazisty smak i przyjemnie chrupią. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga dużo pracy. Proponuję podać je z sosem czosnkowym oraz wędzonym łososiem. Świetnie smakują także z dodatkiem sosu pieczarkowego lub gulaszu.

Przepis na placki z cukinii z piekarnika

Czas przygotowania ok. 25 minut + 20 minut pieczenia,
Liczba porcji: dla 4 osób,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • dwa małe ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ok. 1 łyżeczka oleju do posmarowania blaszki,
  • opcjonalnie: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii pieczone w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Posól cukinię i odstaw na 15 minut.
  3. Posiekaj cebulę i czosnek.
  4. Odciśnij cukinię z nadmiaru soku. Najwygodniej zrobić to rękami.
  5. Dodaj jajka, mąkę, posiekaną cebulę i czosnek oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  6. Możesz dodać do masy także posiekane zioła, np. koperek lub pietruszkę.
  7. Dokładnie wymieszaj masę.
  8. Wykładaj placuszki łyżką na blaszkę wyłożoną pokropionym odrobiną oleju papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je łyżką.
  9. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut, aż będą złociste.

Placki warzywne na lekki obiad

Placuszki z warzyw to pyszny dodatek do obiadu lub pomysł na zdrową przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów i podać np. z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym.

Najpopularniejsze są placki przygotowywane z ziemniaków surowych. Smaży się je na chrupiąco w oleju i podaje np. z kwaśną śmietaną. Placki ziemniaczane można zrobić także z dodatkiem, cebuli, marchewki czy świeżych ziół.

Bardzo ciekawym pomysłem na przekąskę są placki kukurydziane. By je zrobić, wystarczy zmiksować blenderem kukurydzę i połączyć z mąką, jajkiem i przyprawami.

Czytaj także:Chrupiąca surówka z cukinii.

Pieczone placuszki z cukinii smakują wyśmienicie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Lekkie placki z cukinii z piekarnika – idealnie chrupiące, p...

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni