Najlepsze placki ziemniaczane – są chrupiące i mało tłuste. Jeden szczegół robi dużą różnicę. Poznaj przepis na pyszne placki z ziemniaków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem lub gestem.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze placki ziemniaczane, które zaskakują wyjątkowym smakiem i chrupkością. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych ziemniaków. Placuszki są pyszne i nie nasiąkają zbyt dużą ilością tłuszczu w czasie pieczenia. Wypróbuj przepis na smażone placki z ziemniaków.

Skrótem

Placki ze startych ziemniaków - sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, by wyszły idealne i mało tłuste. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne. Ważne jest także, by do masy ze startych ziemniaków dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia.

Danie proponuję podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.

Zobacz w galerii, jak zrobić placki ziemniaczane z mojego przepisu.

Przepis na placki ziemniaczane

czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut
porcja na ok. 22 placuszki
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
  2. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
  3. Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
  4. W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa – to skrobia.
  5. Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
  6. Zetrzyj na tarce cebulę.
  7. Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, cebulę, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
  9. Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  10. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.

Placki smaży się na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serwować je zarówno na słono jak i na słodko.

Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:

  • kwaśna śmietana,
  • cukier,
  • bryndza,
  • sos czosnkowy,
  • sos grzybowy.

Zobacz także: Przepis na placki z dyni

Popularne dania z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku, zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.

W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in. :

  • wypiekane na blasze „moskole” z Podhala,
  • dziędziuchy – placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa, znana potrawa w woj. lubelskim,
  • placki ziemniaczane pieczone na blaszce, przepis ze Starej Kornicy,
  • kładzionki ziemniaczane witanowickie, znane w woj. małopolskim,
  • placki po rytersku z w woj. małopolskiego.

Można także przyrządzić [/b] babkę ziemniaczaną albo szare kluski z okrasą.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem lub gestem.

Najlepsze placki ziemniaczane – są chrupiące i mało tłuste. ...

Zobacz też inne przepisy z ziemniakami ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie