Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika na obiad. Wypróbuj przepis na pyszne danie w wersji fit. Z tym przepisem zaoszczędzisz na oleju

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczone placki ziemniaczane to szybki sposób na rodzinny obiad z ograniczonym użyciem oleju.
Pieczone placki ziemniaczane to szybki sposób na rodzinny obiad z ograniczonym użyciem oleju. Anna Daniluk
Pyszne placki ziemniaczane z piekarnika to pomysł na lekkostrawne danie dla poszukiwaczy zdrowszych dań obiadowych. Do jego przygotowania potrzeba jedynie oleju dodanego do masy, a następnie wyłożone porcje piecze się w mniej niż pół godziny. Sprawdź przepis na pieczone placki z ziemniaków na obiad.

W skrócie

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika to sposób na wykorzystanie niewielkiej ilości oleju w porównaniu do tradycyjnych placków. Choć najczęściej danie smaży się na patelni, to z pewnością warto wypróbować przepis na placki ziemniaczane przygotowywane w piekarniku. W ten sposób uzyska się chrupiącą skórkę i miękki środek bez konieczności zatapiania ich w głębokim tłuszczu. Zachęcamy do świętowania nimi Dnia Placków Ziemniaczanych, które w kalendarzu świąt nietypowych przypadają 13 listopada.

Placki ziemniaczane z piekarnika – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób (około 20 sztuk).
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1200 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika?

Przygotowanie:

  1. Na początku ziemniaki i cebule umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie starte warzywa wymieszałam dłonią z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, olejem rzepakowym i dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i przy pomocy foremki układałam porcjami masę ziemniaczaną.
  4. Jedna czubata łyżka masy wystarczyła, aby ukształtować placek z ziemniaków.
  5. Następnie blachę wstawiłam blachę do piekarnika, rozgrzanego do 180° Celsjusza piekę przez 20-25 minut.
  6. Placki ziemniaczane z piekarnika są gotowe do podania, gdy z wierzchu nabiorą złotego koloru.

Sposób podania

Domowe placki ziemniaczane znakomicie smakują podane z gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim wymieszanym z cebulą i czosnkiem. Do pieczonych placków ziemniaczanych można także podawać mieloną słodką paprykę, a fani ostrych smaków dodawać odrobinę mielonego chili. Takie placki mogą towarzyszyć gulaszom i sosom na bazie mięsa, albo stanowić samodzielne danie na rodzinny obiad.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.