Chrupiąca surówka z cukinii i ogórka do obiadu. Sekretem smaku jest ziołowy sos winegret z dodatkiem cebuli czarownic

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Surówka z cukinii to prawdziwy hit. Jest lekka, chrupiąca i bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy 15 minut, by zrobić pyszny dodatek do obiadu lub smakowitą przekąskę. Mam dla ciebie przepis na surówkę z cukinii z dodatkiem ogórka i z ziołowym sosem winegret. Pysznie smakuje z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, czyli tzw. cebuli czarownic. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Spis treści

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje latem, gdy jest młoda i ma cienką skórkę. Jej prozdrowotne właściwości są nieocenione. Dostarcza nam m.in.

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • błonnika pokarmowego.

Warzywo to uznawane jest za jedno z najzdrowszych i ekologicznych, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich i azotanów. Wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników w organizmie, które są przyczyną rozwoju wielu przewlekłych chorób.

Cukinia ma niski indeks glikamieczny (IG=15), a także mało kalorii - w 100 g cukinii jest 16 kcal.

Co zrobić z cukinii — przepisy

Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne, idealne do przygotowywania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich ciast.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować z cukinii np.:

Cukinię warto także wykorzystać do przygotowania przetworów na zimę. Polecam przepis na prostą do wykonania i bardzo smaczną sałatkę z cukinii na zimę, którą wystarczy pasteryzować 20 minut w piekarniku. Można ją podać do obiadu, a także jako dodatek do kanapek, pasztetów czy ryby.

Surówka z cukinii do obiadu

Cukinię można gotować, dusić, smażyć, a także jeść na surowo. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z cukinii. Proponuję dodać do niej ogórki i ziołowy sos winegret.

Jak zrobić ziołowy sos winegret? Wystarczy wymieszać musztardę, sok z cytryny, miód i olej rzepakowy, a na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Bardzo dobrze smakować będzie z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego. Ta znana i lubiana przyprawa nazywana jest cebulą czarownic, a jej prozdrowotne właściwości są doceniane od lat, m.in.:

  • wpływa pozytywnie na układ odpornościowy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • posiada właściwości przeciwzapalne,
  • usprawnia pracę jelit,
  • wspomaga pracę wątroby.

Surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem winegret pasuje idealnie do obiadu. Możesz podać ją także jako przekąskę lub dodatek do dań z grilla.

Sprawdź, jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka:

Przepis na surówkę z cukinii i ogórka

(porcja dla 3 - 4 osób, czas przygotowania: ok. 15 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska


Składniki:

  • 1 młoda cukinia średniej wielkości lub dwie małe,
  • 2 ogórki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku,

Jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka?

  1. Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój na małe talarki. Możesz dla ułatwienia zetrzeć ją na tarce lub szatkownicy.
  2. Umyj ogórki i obierz.
  3. Pokrój ogórki lub zetrzyj na tarce. Posól warzywa i odstaw na kilka minut.
  4. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i olej.
  5. Dopraw sos czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
  6. Posolona cukinia i ogórki mogły puścić wodę. Odcedź warzyw i polej sosem.
  7. Całość wymieszaj.
Chrupiąca i pyszna surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chrupiąca surówka z cukinii i ogórka do obiadu. Sekretem sma...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

miejsce #1

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%
miejsce #2

Esperanza

ESPERANZA EKD003 DELICATESSE

117,53 zł89,93 zł-23%
miejsce #3

Concept

CONCEPT SO 1060

379,00 zł299,00 zł-21%
miejsce #4

Esperanza

Esperanza EKD001

107,00 zł95,50 zł-11%
miejsce #5

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł
miejsce #6

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie