W skrócie:
Placki marchewkowe to znakomite danie dla dzieci. W prosty sposób możesz wprowadzić porcję warzyw do codziennego jadłospisu. To będzie także znakomita alternatywa wobec tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli zamienisz mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą, to usmażysz placuszki marchewkowe w wersji fit. Możesz je traktować jako przekąskę, samodzielny obiad lub jako dodatek do dania głównego. Możesz świętować nimi Dzień Placków przypadający w kalendarzu dni nietypowych 2 grudnia.
Placki marchewkowe – przepis na domowy rarytas
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g marchewki,
2 jajka,
40 g mąki pszennej,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta gałki muszkatołowej,
olej roślinny do smażenia.
Jak zrobić placki marchewkowe?
Sposób przygotowania:
Na początku marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar soku, aby masa nie była zbyt rzadka.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
W dużej misce wymieszaj startą marchewkę, cebulę, czosnek oraz dopraw solą, czarnym pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową.
Dodaj jajka i zagęść przesianą mąką pszenną i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Za pomocą łyżki nakładaj porcje masy na patelnię, formując niewielkie placki marchewkowe.
Smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i chrupiące.
Po usmażeniu odsącz placki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki marchewkowe najlepiej smakują podane na gorąco. Jednak możesz je także zapakować do lunchboxu w ramach obiadu do pracy lub szkoły.
Dodatki do placków marchewkowych
Dla wyjątkowego aromatu możesz dodać świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek i posiekany szczypiorek. Znakomicie smakują z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub lekkim sosem czosnkowym.
Placki marchewkowe z piekarnika
Jeśli wolisz wersję mniej kaloryczną, to możesz upiec placki w piekarniku. Wystarczy, że położysz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawisz do pieczenia w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.
Przechowywanie placków marchewkowych
Placki marchewkowe najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Jednak znakomicie nadają się do mrożenia. Po usmażeniu odstaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż je do szczelnych pojemników przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowuj w zamrażarce przez 3 miesiące. Możesz także placki marchewkowe włożyć do woreczków strunowych. W obu przypadkach zachęcam do oddzielania placków kwadratem papieru do pieczenia.
Kulinaria

Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia chrupiących placków marchewkowych, które będą okazją do przemycenia porcji warzyw. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!