W skrócie
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które znane jest w szczególności w regionie Ligurii. A w Umbrii podaje się ją w ramach deseru. Najprostsza focaccia podawana jest z hojnym chlustem oliwy z oliwek i solą gruboziarnistą. W północnej części Włoch focaccia obkładana jest dodatkami tak jak pizza, a na południu wybrane składniki stanowią nadzienie. W Ligurii korzysta się z migdałów, kandyzowanych owoców, rodzynek i słodkiego wina marsala. Zainspirowana przepisem na słodką foccacię przygotowałam wypiek z cynamonem, brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki jabłkami.
W naszej galerii możecie zobaczyć krok po kroku przygotowanie focacci z jabłkami
Focaccia z jabłkami - przepis na wypiek z cynamonem
Liczba porcji: 1 focaccia, na 16 -20 kawałków.
Czas przygotowania: 12 godzin wyrastanie zaczynu + 3 godziny wyrastania + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Zaczyn:
- 90 g mąki chlebowej pszennej typ 720,
- 55 g ciepłej wody,
- szczypta suszonych drożdży.
Ciasto właściwe:
- 360 g mąki chlebowej pszennej typ 720,
- 275 g ciepłej wody,
- 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 10 g soli,
- 2 g suszonych drożdży,
- 145 g zaczynu (całość).
Dodatki:
- 10 g cukru trzcinowego,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 3 jabłka.
Do posmarowania:
- 20 g roztopionego masła
Jak zrobić focaccię z jabłkami?
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej wieczorem połączyłam suszone drożdże z ciepłą wodą i dokładnie je rozpuściłam. Następnie dodałam przesianą mąkę i mieszałam do osiągnięcia gładkiego i gęstego ciasta.
- Słoik z zaczynem należy zakręcić, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin w temperaturze około 21° Celsjusza.
- Następnego dnia w misce robota kuchennego wsypałam wszystkie suche składniki na ciasto właściwe poza zaczynem.
- Powoli mieszałam na drugiej prędkości i powoli wlałam wodę, olej rzepakowy i dodałam wcześniej przygotowany zaczyn.
- Wszystko mieszałam przez 5 minut, a na koniec dodałam sól.
- Gotowe ciasto na focaccię odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złożyłam focaccię jak ciasto na chleb i odstawiłam na kolejną godzinę wyrastania.
- Następnie ciasto przerzuciłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.
- Cukier trzcinowy wymieszałam z cynamonem.
- Wypełniłam ciastem foremkę i posypałam cukrem cynamonowym. Ciasto złożyłam do środka, zaczynając od dołu, następnie chwyciłam lewy i prawy bok i zamknęłam od góry. Ciasto odwróciłam na drugą stronę i ponownie rozłożyłam w foremce.
- Cukier z cynamonem ma stworzyć w środku warstwę nadzienia. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę w foremce.
- Jabłka umyłam, odkroiłam od gniazd nasiennych i pokroiłam w plastry.
- Po wyrośnięciu na cieście ułożyłam jabłka i posmarowałam stopionym masłem.
- Focaccię z jabłkami piekłam w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez 20 minut na dolnej półce piekarnika.
- Gotowa focaccia z jabłkami przed podaniem może być oprószona mielonym cynamonem. A także dla połysku, posmarowana ponownie stopionym masłem.
Inne wersje focacci
We Włoszech focaccia często podawana jest na śniadanie. W zależności od regionu można kupić kanapkę zrobioną z przekrojonej focacci i wypełnionej włoską mortadelą. Wśród innych wersji na słono polecam focaccię z pomidorami i grubą solą. Idealna na imprezę lub szybką przekąskę do szkoły, lub pracy. W wersjach na słodko również można przebierać. W Wenecji lubiana jest prosta wersja aromatyzowana pomarańczą lub cytryną.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?